четвер, 11 жовтня 2018 18:47

Київрада посунула забудовника Поштової площі

Київрада посунула забудовника Поштової площі
У липні Верховна Рада постановила створити музей на Поштовій площі і надати пам'ятці статус національної. ФОТО: UA.News

Депутати Київради проголосували за припинення договору з інвестором-забудовником Поштової площі. Компанія "Хенсфорд-Україна" почала будувати підземний торговельно-розважальний центр, але після старту робіт там знайшли археологічні пам'ятки. Замість ТРЦ активісти тривалий час вимагали створити на Поштовій музей.

Інвестору пропонують мирову - розірвати договір за згодою сторін. Якщо ні - будуть шукати факти порушення ним умов інвестдоговору, які можуть послужити підставою для розриву "відносин" в односторонньому порядку. Якщо і таких не знайдуть, звертатимуться до суду, щоб розірвати договір"в зв'язку з істотною зміною обставин". За проект проголосував 61 депутат з правкою, що договір може бути не тільки розірваний, а й змінений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це місце точно потребує жертви" – як активісти бастують на Поштовій площі

Проти розриву угоди, однак, висловилися депутати "Солідарності" та мер Віталій Кличко. Археологічні знахідки на Поштовій будуть знищені, поки з забудовником триватимуть суди, пояснили вони.

"Музей там буде - це однозначно! Ми обговорюємо, як його зробити та як убезпечити і всю конструкцію, і подальшу роботу археологів. Бо ми можемо, звичайно, в політичному пориві розірвати угоду, а що потім робити?! Поки будемо судитися з інвестором, бо доведеться повертати йому вкладені кошти, - на Поштовій все так і стоятиме. А хто візьме на себе відповідальність за знахідки, які в цей час руйнуватимуться, і за безпечність конструкції та перебування людей на самій площі?", - зауважив Кличко.

Водночас представник "Хенсфорду" Валерій Олійник заявив, що компанія вклала в будівництво на Поштовій 15 млн доларів і звертатиметься до міжнародних судів, щоб отримати гроші назад.

На Поштовій площі розкопали квартал Києва XI-XIX століття - вулиці, льох, садибу й цвинтар. На місці розкопок відкриють музей "Центр середньовічного міста".

Зараз ви читаєте новину «Київрада посунула забудовника Поштової площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі