середа, 06 серпня 2008 17:56

Київенерго вимагає сплатити борги

Автор: фото: Владислав ВОЛОШИН
  Володимир Висоцький тримає вимогу Київенерго сплатити борг
Володимир Висоцький тримає вимогу Київенерго сплатити борг

"Та ні, це сумашествіє якесь. При совєцькій владі міняли щотчики, теж дописували бозна-що, але ж якось по-людськи домовлялися, скасовували ті суми. То давайте якось, усе це вирішимо по-людськи", — звертається у вівторок надвечір літній чоловік до контролера підприємства "Енергозбут", структурного підрозділу компанії Київенерго.

До приміщення районних кабельних мереж "Північний" на вул. Малиновського, 4а, Оболонь, приходять щодня кількасот осіб. Так триває упродовж тижня. Більшість із них отримали від енергетиків листівки з попередженням, що їм перерахували спожиту електрику і виявили борг. Дехто нервується, інші сваряться. Контролери, жінки, розмовляють не надто дипломатично.

— Як ви платили? "Конкретно", кажете? То дивимося розпечатку, там усе фіксується. Тут написано: 2002-го ви платили за електрику двічі, а 2003 року — раз. Є питання, не погоджуєтеся? То подавайте на нас до суду! — заявляє гладка контролерка в білих бриджах і квітчастій блузці Володимирові Висоцькому, 57 років.

Чоловік живе на Прирічній, 27. Відійшовши від кас, за 2 год. згадує, що 2004-го електрики напідпитку замінили в його під"їзді всі лічильники:

— Та нєвмєняємі вони були, то й повісили мені новий щотчик так, що був перехняблений. Я вже розумію, звідки взявся надлишок. Коли міняли лічильник, то електрик, напевне, сплутав і вписав у журнал не мої дані, а сусіда.

Нині Київенерго вимагає від будівельника Володимира Висоцького, аби той сплатив 246,81 грн боргу. Він мав це зробити до 26 липня. Потім, мовляв, електрику відключать. Чоловік говорить, що не платитиме. До суду звертатись теж наміру не має.

— Бо суд — то значить багато часу й грошей. Київенерго — компанія багата, вони відкупляться від суду, — вважає Володимир.

Ольга Галушко, 56 років, живе на вул. Кондратюка, 4б, що на масиві Мінський. Каже, за електрику платить щомісяця, згідно із середньомісячним тарифом споживання — 70 кВт. Помешкання купила два роки тому.

— А що в мене на господарстві? Три лампочки, двокамерний холодильник "Норд" і телевізор "Самсунґ". Він електрики споживає ще менше, аніж лампочка. То вони мені нарахували 574 гривні боргу. Думаю, за два роки я стільки електрики там не спалила, — сміється жінка. Потім додає, що попередження з вимогою сплатити борг сприйняла нервово.

В"ячеслав Сторожук, 42 роки, у середу пішов раніше з роботи, аби з"ясувати, чому 76-річній матері, що живе на просп. Героїв Сталінграда, 13а, нарахували 200 грн боргу. Нещодавно в під"їзді замінили лічильники, згадує він. Після цього комп"ютерна програма вирахувала, що пенсіонерка споживає щомісяця 110 кВт. Мати, за словами В"ячеслава, скрупульозно стежить, аби не перевищити щомісячний ліміт 75 кВт. Бо вона платить за пільговим тарифом. Чому споживання зросло на третину, контролери пояснити не змогли. Вони не хотіли вивчати платіжки, які приніс чоловік.

— Таке враження, що Київенерго спеціально розкидає ці боргові претензії саме пенсіонерам. А може, хтось із них побіжить із переляку і заплатить, аби не було проблем. А в когось нема дітей, за них не ходитимуть, не випитуватимуть, що за борг і звідки. А хтось із старших людей і не дійде сюди сам, на Малиновського, — каже "ГПУ" В"ячеслав.

Електрику відключать через місяць після попередження

Київенерго проводить планову загальноміську перевірку спожитої городянами електрики. Компанія перевіряє її раз на два-три роки.
— Якщо споживач не сплатить борг до дати, яку вказали в повідомленні, то надішлють офіційне попередження. Якщо після цього гроші не сплатять протягом 30 днів, електрику відключать, — каже "ГПУ" Олексій Дьомін із прес-служби Київенерго.
У компанії не заперечують: співробітники "Енергозбуту" можуть переплутати показники і підрахувати суму боргу неточно.
— Навколо одного лічильника є три людини — споживач, інспектор, оператор. Усі можуть помилитися, а помилки накопичуються роками. Інспектор перевіряє мільйон лічильників. Працює в темному під"їзді, десь щось недобачить, десь рука дрогнула — от і помилка. Оператор вносить їх у базу даних. Теж людина, переписує купу цифр, теж можлива помилка, — пояснює Дьомін.
Київенерго обслуговує майже 1 млн квартир у столиці.

Оксана ХУДОЯР

Зараз ви читаєте новину «Київенерго вимагає сплатити борги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі