пʼятниця, 30 листопада 2007 07:06

Киянки не хочуть працювати ролер-касирами

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Ролер Артем Кучер проїжджає всю торгову залу гіпермаркету по діагоналі за 25 секунд
Ролер Артем Кучер проїжджає всю торгову залу гіпермаркету по діагоналі за 25 секунд

Хлопець у червоному вбранні з логотипом спритно об"їжджає на роликах покупців із візочками. Він тримає пакунки з помідорами, огірками, капустою, картоплею та бананами.

— Покупці забули зважити овочі й фрукти! Це вже четвертий випадок за три години, — каже Артем Кучер, 18 років.

Артем другий день працює в гіпермаркеті "О"КЕЙ" ролером-касиром. Так його називають у магазині. Це нова спеціальність у Києві і, схоже, в Україні. Її поки що немає у класифікаторі українських професій. Офіційно ролерів-касирів називають касирами.

— Після закінчення школи ніде не вчився. Мав намір працювати водієм таксі або на якійсь фірмі, — зізнається "ГПУ" Артем. — Знайомі порадили влаштуватися сюди касиром. Тут цього ремесла навчають безкоштовно.

На співбесіді юнака запитали, чи вміє він їздити на роликах. Той твердо відповів: "Так". Хоча насправді востаннє стояв на роликах іще шестирічним.

— Конкурсу як такого не було. Проїхав кілька кіл по торговій залі, відділу кадрів сподобалося. Наступного дня вийшов на роботу, — веде далі Артем. — Важкувато, ще не повністю вивчив розташування товарів, але дуже цікаво. Місяць працюватиму на випробувальному терміні. Обіцяли заплатити 1600 гривень. Опісля — від 1900 до 2400.

Розмову перериває виклик рації, закріпленої на поясі джинсів.

— Акційні товари в нас — без штрих-кодів. Треба їхати, — сміється. За мить проїжджає назад, зі шваброю.

У гіпермаркеті постійно працюють троє ролерів. Ще кількох беруть на вихідні. Робочий день триває вісім годин. Усі ролери — молоді чоловіки. У відділі кадрів пояснюють: жінки на таку працю не погоджуються.

— Візьмемо навіть 50-річного, жодних обмежень у віці. Головне — аби добре катався на роликах, — запевняють кадровики гіпермаркету.

Кажуть, ідея набрати ролерів виникла у генерального директора мережі "О"КЕЙ-Україна" Армена Папазяна, 33 роки. Він десять років керував мережею маркетів у Польщі "Каррефур-Польска".

— Мабуть, керівники одразу помітили перевагу цієї професії в Європі, — вважає Людмила Шиліна, 23 роки, представник "О"КЕЙ-Україна". — В інших маркетах, буває, покупці чекають хвилинами в черзі, доки касир знайде товар на полиці, подивиться штрих-код. Працівники навіть кажуть, що товар не продається, бо немає штрих-коду. А якщо чоловік прийшов саме за ним? Ми таке передбачили.

Кореспондент "ГПУ" переконався, наскільки ролер виручає касирів. Сходити швидким кроком від каси N55 до відділу текстилю (він розташований наприкінці зали) і назад можна за 3 хв. Ролер витратить на цей маршрут 50 сек.

Зараз ви читаєте новину «Киянки не хочуть працювати ролер-касирами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі