четвер, 22 травня 2008 07:07

Кияни вважають доцільним голосувати за комуністів

Пересічний київський виборець розчарований бездіяльністю людей, які, прикриваючись прапорами різних блоків та партій, фактично лобіюють у нинішній Київраді інтереси великого бізнесу. Мешканці столиці чекають на силу, прихід якої позитивно вплине на Київ та киян. Про це говорять політологи і соціологи.

Вони припускають, що до Київради прийде нова сила, що відрізнятиметься від нинішніх, — необтяжена бізнес-лобі й не націлена на вибори президента наступного року. Ідеться про Компартію України. Експерти вважають імовірним, що більшість, яка голосуватиме за комуністів, не поділятиме лівих поглядів. Вони зроблять це через принципову незгоду з політикою провідних блоків та партій, що заплямували себе братанням із банково-земельно-будівельними картелями столиці.

Центр ім. Разумкова провів дослідження, в якому киян просили вказати політичну силу, за яку вони готові проголосувати на виборах у Київраду, — за ту, до чийого списку потрапили крупні міські або всеукраїнські бізнесмени, чи за ту, де таких немає. З"ясувалося, що кожен десятий (11,2%) киянин хоче віддати голос за блок або партію, що пов"язана з великим бізнесом. А 39,9% жителів столиці хотіли б довірити місто партії, списки якої вільні від впливу фінансово-промислових угруповань. Адже вони не здатні представляти інтереси пересічних людей.

Більшість киян щодня бачать результати роботи фінансово-промислових угруповань та їхніх ставлеників у міській владі. Це безконтрольна забудова міста, особливо його історичного центру — адже тут величезна різниця між собівартістю будівництва та цінами на нерухомість. Це вирубка парків, скверів — для розміщення багатоповерхівок і торгово-розважальних комплексів. Це створена владними структурами і підконтрольними їм банками безвихідна для пересічних киян ситуація з житлом. Вона спричинила нереальні ціни на квартири: житло в місті коштує дорожче, ніж у будь-якій європейській столиці. У переліку найдорожчих столиць світу Київ на 21 місці, а, наприклад, Прага — на 50-му. У результаті такої політики навіть заможні кияни потрапляють у залежність від кредиторів на десятки років.

Проте сміливо можна стверджувати, що в наступній Київраді мало що зміниться. У списках блоків НУ-НС, Віталія Кличка, БЮТу, Партії регіонів — імена та прізвища крупних столичних забудовників. У "Нашій Україні — Народній самообороні" це Микола Толмачов (ТММ) і Петро Шилюк (Київміськбуд). У БЮТ — Семен Борисенко (трест "Київспецбуд"), Денис Москаль ("Каштанове місто"). У Партії регіонів — Василь Горбаль ("Академбуд", "Будремонткомплект") і Василь Хмельницький ("Хрещатик інвестбуд", "Міськжитлобуд"). У Блоці Віталія Кличка — Лев Парцхаладзе (компанії "XXI століття" та "Українська будівельна асоціація") і Дмитро Андрієвський (Київпiдземшляхбуд).

У переліку найдорожчих столиць світу Київ на 21 місці, а Прага — на 50

Щодо Миколи Катеринчука. Звідки з"явилися такі величезні фінансові кошти у скромного юриста? Адже у нього, мабуть, найгучніша і наймасштабніша серед кандидатів передвиборна кампанія. Відповідь очевидна: спонсорами Блоку Катеринчука виступають столичні олігархи.

Свої справжні цілі представники фінансових кланів прикривають фіговими листочками плакатів і буклетів політичних сил. Очевидно, що вони з усіх сил заважатимуть просуванню соціальних програм — пільговим кредитам, будівництву житла для малозабезпечених і молодих сімей, дитсадків, розвитку міського транспорту, висадженню нових парків. Усі ці кроки не потрібні крупному бізнесу, вони лише заважатимуть добре налагодженій схемі викачування грошей киян. Нинішні міські закони підпорядковані тільки цій меті, і змінювати їх на краще ставленики столичних олігархів не збираються.

Великий бізнес не турбує екологія Києва, зростання злочинності. Адже його представники живуть в іншому світі — заміських віллах, що охороняються, з чистою артезіанською водою. Таким людям не зрозуміти, навіщо Києву парки, сквери, історичні місця і пам"ятники, дитячі та спортивні майданчики.

Медики стурбовані тим, що кількість легеневих захворювань у київських дітей збільшилася за останні 2–3 роки в 1,5 разу. А ситуація з ДТП на дорогах столиці? Щодня гинуть десятки мешканців міста, хоча у нас ні військових, ні терористичних акцій не проводиться. Але влада не звертає на це уваги.

Лише вільна від фінансово-промислового, будівельного лобі партія зможе налагодити будівництво дитсадків, шкіл, спортивних споруд, а також забезпечити ремонт уже існуючих. Комуністи не зв"язані зобов"язаннями з крупним бізнесом, тому КПУ зможе повернути народний контроль над фінансово-політичними структурами столиці.

Зараз ви читаєте новину «Кияни вважають доцільним голосувати за комуністів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі