середа, 23 травня 2007 07:01

Киянам у метро роздають вірші Маяковського та Костенко

Автор: фото: Олександр Чекменьов
  Працівниця видавництва ”Економіка” Лариса Ляшенко, 21 рік, на станції метро Золоті ворота пропонує громадянам почитати вірші
Працівниця видавництва ”Економіка” Лариса Ляшенко, 21 рік, на станції метро Золоті ворота пропонує громадянам почитати вірші

28-річний киянин Артем Зелений вирішив нагадати про вічне пасажирам метро. Разом із однодумцями він роздає в підземці та на вулицях вірші Володимира Висоцького, Ліни Костенко, Володимира Маяковського, Гійома Аполінера та ще 16 поетів.

— Хочемо струсити людей, розбудити їх, — каже Артем. — Показати, що за межами щоденного існування — станцій метро, роботи, політичних воєн, комунальних тарифів — є світ більшого. От людина прочитає вірш і зробить щось хороше — зателефонує коханій людині, подарує квіти чи просто поцілує. Згадає про батьків, про бабусю, про сестру.

Артем Зелений керує рекламним агентством у Києві. Акцію придумав кілька місяців тому. Почув, що схожу проводили в паризькому метро.

Коли готував акцію, розмістив в Інтернеті 100 поезій українських, російських та зарубіжних авторів. Користувачі мережі  проголосували за 20 — їх і пропонують киянам. Найбільше голосів віддали за Ліну Костенко та Володимира Маяковського.

У понеділок увечері 12 охочих роздавати вірші зустрілися біля метро Золоті ворота.

— Я навчаюся в 323-й школі. Прийшла сюди, бо дуже люблю українську поезію. В людей зараз мало можливості її читати, крім як у метро, — каже Ксенія Цибульська, 15 років.

Першого дня 3 тисячі віршів на папері формату А4 роздали перехожим біля станцій Золоті ворота, Театральна, Університет та Контрактова площа. Артем каже, що множили поезію на ксероксах — хто на роботі, хто вдома. Акція тривала не більше півгодини.

— Не нав"язуємося, не цитуємо. Просто роздаємо, — інструктує товаришів чоловік.

Кожен з них звертався до перехожих по-своєму. "Візьміть, будь ласка!", "Це вам!", "Висоцький, Костенко!". Або просто вигукували — "Вірш!", "Вірш!".

Брав приблизно кожний третій перехожий. Починали уважно читати, оберталися та запитували, що це. Більше вчитувалися ті, хто виходив з метро.

— Маяковського я не хочу, — каже літня жіночка.

— Візьміть Максима Борозенця, — пропонує волонтер.

— Візьму. Це ви? — запитує.

Ті, хто брав вірші на вході, ховали папірці до сумок.

— Я думав, це знову реклама. А, виявилося, Вольф Мессінґ, — каже на сходах в метро Артем Колесник, 25 років. Чоловік працює в Київському молодіжному центрі. Зізнався, що не пам"ятає, коли востаннє читав вірші.

Хтось демонстративно жмакав та кидав папірець у смітник.

Вірші роздаватимуть і на вихідних, і в будні — щодня близько 5 тис. примірників. На кожному папірці є електронна адреса Артема.

— Якщо людям сподобається, ми домовимося, аби вірші наліпити на рекламних площах метрополітену, — каже чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Киянам у метро роздають вірші Маяковського та Костенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі