пʼятниця, 09 листопада 2007 07:05

Кіт-довгожитель Чапа переїхав на "зимову квартиру"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Кіт Чапа разом із господарем Кирилом Черняковим у дворі на Березняках
Кіт Чапа разом із господарем Кирилом Черняковим у дворі на Березняках

На вулиці Серафимовича, що на Березнякях, у родині киян Чернякових живе 18-річний кіт Чапа.

Чорний короткошерстий красень має білу пляму на шиї. Коли йому було чотири місяці, господарі вперше взяли кота в мандрівку Дніпром. Подорожували на власному катері.

Судно пришвартоване на пристані Видубецького озера. Із квітня до кінця жовтня Чапа живе в катері. Коли настають заморозки, його забирають на "зимову квартиру". Так жартома господарі називають своє помешкання. Цьогоріч осінь була теплою. Тому кота забрали з катера лише минулого тижня.

Господар кота Кирило Черняков, 44 роки, гладить улюбленця. Той задоволено муркоче. Мати Чапи — кішка картезіанської породи, а батько — дворовий.

— Знайомі подарували його нам взимку 1990-го. Коли ми вперше взяли Чапу на катер, йому було чотири місяці. Човен стояв на воді, неподалік берега. Уранці на палубі кіт ніжився під сонцем. Аж раптом побачив на березі пацюка. Кинувся у воду, доплив до берега, довго ганявся за ним, але спіймав.

Улітку Чернякови ходять катером до Десни. Обов"язково беруть Чапу. У нього є улюблене місце — біля капітанського штурвала, поруч із господарем.

— Чапа — хуліган. Коли виходить гуляти, то дворові собаки розбігаються. Колись напав на вівчарку: гнався за нею по берегу, а пес утікав, скавчав. Його господарка була шокована ситуацією, — каже Кирило.

До людей Чапа привітний, запевняє киянин. Коли 7-річний Ілля, син Чернякових, був маленьким, любив смикати кота за хвоста. Той терпів, не дряпався. Нині ніхто його не зачіпає — поважають вік.

— Чапа, дай лапу, — просить пан Кирило. Кіт із гідністю простягає передню праву. — Окрім того, котяра підбігає, почувши команду "до мене!" і ходить на унітаз.

Чапа їсть усе, крім сухого корму. Нещодавно в кота-старожила випав нижній зуб. Але він досі ловить мишей.

Коли взимку кіт живе у квартирі, депресує. Господар каже, що  місяць сидітиме біля дверей і чекатиме, щоб його відвезли на катер.

У Києві 18-річних котів небагато.

— Переважно ці тваринки ледве доживають до 15 років, — каже "ГПУ" Андрій Шестяєв, 35 років, ветеринар державної ветлікарні на вул. Петра Дегтяренка, 3, що в Оболонському районі столиці.

— Якби Чапа проводив менше часу на природі, то навряд чи дожив би до такого поважного віку, — каже Кирило Черняков.

Зараз ви читаєте новину «Кіт-довгожитель Чапа переїхав на "зимову квартиру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі