пʼятниця, 16 листопада 2007 07:06

Килим у "Харемі" коштує чверть мільйона гривень

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Турецький килим ручної роботи за 264 тисячі гривень у салоні ”Харем” на вул. Глибочицькій
Турецький килим ручної роботи за 264 тисячі гривень у салоні ”Харем” на вул. Глибочицькій

Очі у відвідувача салону килимів "Харем" на  вул. Глибочицькій, 40 розбігаються вже на вході до приміщення.

На стінах розвішено десятки килимів ручної роботи — з Туреччини, Ірану, Індії, Кавказу й Китаю. "Харем" відкрився три місяці тому. Його власник — турецька мережа магазинів "Роксан", які торгують шкіряними й хутровими виробами. У салоні можна побачити дорогі килими ручної роботи з бавовни й шовку. Напроти входу — розкішний виріб 3х4 м. Його орнамент — делікатний і ненав"язливий. Виграє червоними, блакитними й зеленим кольорами.

— Клієнтів відлякує ціна — килим коштує 264 тисячі гривень. Але це ще недорого, — каже продавець-консультант Ярослав Лугак, 29 років. — Такий має бути дорожчим. Ви уявіть — ткали його четверо чоловіків протягом п"яти років! Виготовлений у турецькому місті Кайсере, яке славиться школою килимарства на весь світ. Зроблений із міцної шовкової нитки. Тут сама праця над виробом чого варта! Півроку готують бавовну, стежать, аби не пересушити її. Найякісніша — з першого постригу вівці. Цей килим має 640 тисяч вузлів. Що більше їх, то цінніша робота.

Продавці розповідають, що дорогий шовковий килим потребує догляду. Аби не затирався, треба постійно змінювати місце його розташування. Мити водою шовковий килим не можна, щоб не вбирав пилюку — лише суха хімчистка.  Бавовняні вироби менш примхливі. За словами спеціалістів, чим більше ходиш по них, тим гарнішими стають.

У салоні є маленький 45-річний синій килим, 1,30х1,89 м. Продають його за 20 тис. грн. Привезли виріб з турецького містечка Хереке. Раніше на ньому молилися в мечеті. За рахунок якісної яскравої нитки орнамент на старому килимку виглядає як новий. Зітканий так майстерно, що змінює кольори й відтінки, якщо на нього дивитися з різних боків.

— Ми не приховуємо, що деякі килими були в ужитку. Навпаки, якщо покупці дізнаються про це, то ще більше цікавляться такими виробами, — зауважує Лугак.

Директор салону "Харем" Лариса Чернова говорить, що купівля дорогого килима — це своєрідне капіталовкладення. За її словами, якісний виріб із часом лише дорожчає.

У "Харемі" можна підібрати бавовняні килими китайської фірми "Кімо" в стилі хай-тек. Є вироби з незвичними вставками зі шкіри, металу, каміння. Один квадратний метр такого коштує від $180.

Кількість заможних киян збільшується. Багато хто з них будує приватні будинки, тому придивляються до дорогих речей, — зазначає Чернова. — "Харем" має постійних клієнтів, які зараз можуть дозволити собі купити пару килимів, які коштують по кілька десятків тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «Килим у "Харемі" коштує чверть мільйона гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі