четвер, 28 лютого 2008 07:05

Кільчицька поки що залишить тигрів у зоопарку

Автор: фото: Борис КАРПУСЕНКО
  Новий директор звіринця Світлана Берзіна (зліва) демонструє Ірені Кільчицькій павільйон із жирафами. Це поки єдиний успішний приклад меценатства в зоопарку. Компанія ”Київстар” утримує жирафів Ейса Бейса і Діджуса з 2004-го
Новий директор звіринця Світлана Берзіна (зліва) демонструє Ірені Кільчицькій павільйон із жирафами. Це поки єдиний успішний приклад меценатства в зоопарку. Компанія ”Київстар” утримує жирафів Ейса Бейса і Діджуса з 2004-го

"А где мои тигры? — запитує заступник мера Ірена Кільчицька, 39 років, у працівниці зоопарку. — Это не мои?" — перепитує вона, показуючи на смугасту кішку.

— Ось ваші. Оце хлопчик сидить, — відповідає чиновниці новопризначений директор зоопарку Світлана Берзіна, 33 роки. — Ну, Тішка, йди сюди, покажися нам!

Тигр у ямі піднявся, підійшов ближче, глянув на Кільчицьку, позіхнув і облизався.

Заступник столичного голови припідняла сонцезахисні окуляри й подивилася на звіра.

На вівторкову зустріч із пресою в зоопарку, що на пр-ті Перемоги, Ірена Кільчицька запізнилася на 20 хв. Кажуть, потрапила в затор. Жінка була в золотистому брючному костюмі і туфлях із тигровими плямами. Візит організували, аби представити нового директора звіринця Світлану Берзіну.

— Перше. Може, когось і розчарую: зоопарк нікуди не переїде, залишиться на цьому ж місці, і не втратить жодного сантиметра землі, — говорить Кільчицька українською. — Друге. Що стосується моїх підопічних тигрів, то я не забиратиму їх додому. Але обов"язково подумаю про це в майбутньому, — додає, усміхаючись, вона. Йдеться про двох амурських тигрів, яких міські комунальні служби на початку лютого забрали з вольєрів на території колишньої військової частини в Дарниці.

Заступник мера обіцяє, що за рік-два столичний зоопарк стане найкращим в Україні, а може, й у Європі.

На посаду директора Світлану Берзіну мерія призначила 21 лютого. Раніше вона чотири роки керувала Центром ідентифікації тварин, а з 1998-го займається екологією. Має дві вищі освіти — менеджера й еколога.

2007-го на розвиток зоопарку мерія виділила 47 млн грн. Берзіна обіцяє, що звіринець разом із міськими екологічними громадськими організаціями створить опікунську раду. Це зроблять для того, аби екологи не звинувачували працівників парку в неправильному утриманні тварин.

Директор має намір цього року добудувати павільйони для горил і шимпанзе. Ірена Кільчицька додає, що на території зоопарку демонтують великі атракціони та ресторани. Надто гучна музика  шкодить звірям, каже Берзіна. У планах нового керівництва — пошуки меценатів-підприємців, які б утримували тварин, купували їм їжу.

Наприкінці візиту Ірена Кільчицька повідомляє: сторіччя міського зоопарку святкуватимуть навесні 2009-го, а не 2008-го, як планували раніше.

— Ми взяли матеріали в Музеї історії Києва. У них вказано: зоопарк створено 24 березня 1909 року. Тоді йому надали територію для приміщень і дозвіл на збирання грошей для утримання тварин, — каже вона.

У столичному зоопарку проживає 2962 звірів, зокрема 338 рідкісних. Протягом 2007-го тут померло 140 тварин, 55 із них — ссавці, інші — гризуни й вужі. Зібрана колекція стара, давно не оновлювалася. Тому звірі й помирають, каже Світлана Берзіна.

Зараз ви читаєте новину «Кільчицька поки що залишить тигрів у зоопарку ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі