субота, 04 червня 2022 16:02

Киян закликають не зривати первоцвіти: яких рослин поменшало через вторгнення Росії

Киян закликають не зривати первоцвіти: яких рослин поменшало через вторгнення Росії
Киян закликали не зривати первоцвіти, які занесені до Червоної книги. Фото - Деснянська РДА/Facebook

У Києві почастішали випадки продажу рідкісних ранньоквітучих, занесених до Червоної книги. Киян закликали не зривати, не продавати та не купувати первоцвіти.

Під час війни ліси стали спустошені, а багато рідкісних рослин винищено, повідомили в Деснянській районній адміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лісі під Києвом знайшли рідкісні орхідеї: їх не бачили майже 20 років

Через вторгнення російських військ на територію України та активні бойові дії ліси Київщини спустошені. Пересування важкої техніки, замінування порушили лісову флору. Тому зараз потрібно берегти рідкісні рослини ще дужче, ніж раніше.

"Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. А під час вторгнення Росії ліси стали спустошені, і ще більше винищено рідкісних рослин. Та є ще і намагання окремих людей перетворити первоцвіти на засіб заробітку", - зазначили у Деснянській РДА.

Первоцвіти – екологічна група рослин, що нараховує до 500 видів. Це, наприклад, проліски, підсніжники, медунки, сон-трава. Більшість первоцвітів занесена до Червоної книги України. Вони підлягають суворій охороні, а за їх незаконний збір та продаж передбачена адміністративна відповідальність.

"Не стимулюйте недобросовісних громадян, які продають рідкісні квіти. Це ж саме радьте іншим, аби зберегти унікальну українську природу. Кожен свідомий громадянин повинен проявляти природоохоронні навички та почуття відповідального ставлення до природи", - закликали киян.

У столиці на період дії воєнного стану заборонено відвідування лісів цивільними, а також в'їзд до них транспортних засобів та іншої техніки.

Зараз ви читаєте новину «Киян закликають не зривати первоцвіти: яких рослин поменшало через вторгнення Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі