середа, 28 листопада 2007 07:13

Із понеділка запустили "вокзальні" трамваї

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  На ділянці трамвайної колії між площею Старовокзальною і універмагом ”Україна” дорожні служби проклали спеціальні безшумні рейки. Трамвай тут ходить м’яко й плавно
На ділянці трамвайної колії між площею Старовокзальною і універмагом ”Україна” дорожні служби проклали спеціальні безшумні рейки. Трамвай тут ходить м’яко й плавно

У понеділок зранку кияни й приїжджі як зазвичай обходили стороною трамвайну зупинку на площі Старовокзальній. Усі звикли, що трамваї з вокзалу не курсують.

Тому більшість здивувалися, побачивши 18-й трамвай, який заїжджав на площу для розвороту. Коли ж він під"їхав до зупинки й відчинив двері, а кондуктори запросили пасажирів до салону, хтось із пенсіонерів, кажуть, навіть просльозився.

— Я навіть не повірив, думав, це якийсь "розвод". Жодного оголошення не бачив, що вони знову їздитимуть. Два тижні тому говорили, що трамваї вже ходять. Але я щодня буваю на вокзалі й не зустрічав їх. Дуже добре, що повернули цей маршрут. Тепер набагато зручніше їздити на роботу, — радіє киянин Олексій Басок, 35 років.

Цікаво те, що навіть кондуктори з 18-го трамвая до останнього не знали, що їх повертають на цей маршрут.

— У понеділок зателефонували з роботи, сказали, аби я вийшла на 18-й. Спершу й не повірила, — каже "ГПУ" кондуктор Анна Кієнко, 54 роки, яка 10 років працює на 18-му маршруті.

На Контрактовій площі навіть виникла плутанина. Пасажири звикли, що 18-й не курсує. Тож усі сідали в трамваї, не звертаючи уваги на таблички. Купували квитки. Потім перепитували кондуктора, що це за маршрут.

— Бо всі звикли: від Контрактової у бік вокзалу ходив лише 14-й трамвай. Я теж не звертала ані найменшої уваги на таблички, — розповідає киянка Лідія Іванова, 75 років.

Вагоноводії вважали зливу в понеділок добрим знаком для відновлення руху на обох гілках. Напевне, каже водій трамвая N18 Тамара Коновал, 75 років, їх не вдасться ліквідувати.

Щоправда, в кондукторів була й інша версія. Вони говорять: трамваї випустили на рейки ненадовго і лінію знову можуть закрити. Причина — незавершений ремонт на Старовокзальній площі. Там дотепер кладуть плитку й асфальт, а транспорт заважає цим роботам.

Рух відновили на 10 днів пізніше

У понеділок зранку в рейс на 18-й маршрут випустили шість трамваїв. Але в обід їхню кількість скоротили — до чотирьох. "Київпастранс" відновив рух трамвайних маршрутів NN15 і 18 із 26 листопада. 15-й курсує від площі Старовокзальної до Автогенного заводу, а 18-й — із площі Контрактової до Старовокзальної. Раніше у "Київпастрансі" обіцяли відновити рух на маршрутах із 15 листопада. Однак зробили це з 10-денним запізненням.
Керівництво "Київпастрансу" заперечує, що маршрути трамваїв NN15 і 18 відкрили після реконструкції із запізненням.
— Уперше чую, що влада обіцяла впоратися з реконструкцією трамвайних колій на Старовокзальній на початок листопада. Це неможливо. У нас був величезний обсяг роботи. Вважаю, ми закінчили там роботи навіть достроково, — розповідає "ГПУ" заступник генерального директора "Київпастрансу" Віталій Дмитренко, 56 років.
На площі Старовокзальній, пояснює Віталій Дмитренко, повністю відновили контактну мережу.
Трамвайники подейкують, що маршрути знову можуть закрити. Мовляв, реконструкцію площі ще не завершено. Та "Київпастранс" це заперечує.
— Нічого такого не чув. Їх відкрили лише сьогодні. А все інше — лише чутки, — каже Віталій Дмитренко.

Зараз ви читаєте новину «Із понеділка запустили "вокзальні" трамваї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі