вівторок, 02 вересня 2008 18:40

Із центру Києва приберуть бюст Франка

Погруддя Івана Франка в центрі міста на площі, названій на честь письменника, заберуть. Натомість побудують гаражі для елітних автівок.

Про це сказав Богдан Ступка, художній керівник драмтеатру ім. Івана Франка в четвер на святкуванні 152-річчя з дня народження письменника. Зі слів Ступки, забудовники знесуть і дитячий майданчик, розташований неподалік бюста.

— Документів ми поки що не бачили. Колись на цьому місці був дім Іполита Дьякова. Кажуть, мерія збирається відбудувати його оселю з відновленням усіх художньо-стильових особливостей (Дьяков був міським головою Києва у 1906–1916 роках та 1919-го. — "ГПУ"), — розповідає "ГПУ" гендиректор драмтеатру ім. Франка Михайло Захаревич, 57 років. — Упевнений, це лише привід. Земля в центрі дорога, тим більше в кількох метрах від Секретаріату президента. У Києві багато інших будівель, які треба відновлювати, але цього чомусь ніхто не робить.

"Про спорудження пам"ятника Іванові Франку у вигляді повнофігурної композиції та про переміщення пам"ятки національного значення — пам"ятника І.Я. Франку (бюст)", — таке розпорядження видав у грудні 2007-го міський голова Леонід Черновецький. Згідно з ним погруддя перенесуть на вул. Івана Франка неподалік Золотих Воріт. Імовірно, розмістять бюст біля будівлі Міністерства культури. Замовник переміщення — комунальне підприємство "Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт". Натомість мерія планує встановити на площі біля театру скульптуру каменяра. У прес-службі головного управління містобудування й архітектури запевняють — проект забудови цієї території ще не розглядали. 2002-го вона належала "Київенерго".

— У 1994 році ця земля належала театру. Ми хотіли зробити там ще одну сцену. Але відмовилися через дитячий майданчик, який знаходиться поряд. Там завжди багато дітлахів. Після того як забудували спортплощадку на Інститутській, сюди приходять люди з усього центру. Ми морально не змогли через це переступити, — каже Захаревич. — Якщо забудують, то дітям залишаться лише тротуари.

Дім Дьякова планують звести поряд із будівлею N5 на площі Франка. Нині в цьому приміщенні розташоване "Київенерго".

— Дім Дьякова був п"ятиповерховим, із високим дахом і баштами. На другому й третьому поверхах розміщувалася простора квартира самого Дьякова, на четвертому — будинкова церква і просторий зал. Перший поверх здавали в оренду. Винаймала його восьма Київська чоловіча гімназія. Тут же були квартири директора й інспектора закладу, — розказує києвознавець Олександр Анісімов.

Зараз ви читаєте новину «Із центру Києва приберуть бюст Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі