пʼятниця, 06 липня 2007 07:12

Івана Купала відзначать із розмахом

Плести вінки і плигати через купальські вогнища цього року будуть одразу в кількох районах столиці. Киянам запропонують дійства різного масштабу: від кількаденної "Країни мрій" на Співочому полі до напівдомашніх посиденьок біля столичних озер.

Фестиваль "Країна мрій", який організовує лідер гурту "ВВ" Олег Скрипка, пройде на Співочому полі 6–8 липня. Почнуть свято купальською ходою під барабани на Подолі. О 15.00–16.30 люди збиратимуться біля Андріївської церкви — добуватимуть живий вогонь, передаватимуть його Скрипці. Той буде на мотоциклі. На Михайлівській площі до колони приєднається ще одна — із гуртом "Буття". Ще три колони сформуються на Європейській площі (віз із Купайлом, поливалки, байкери), на площі біля метро Арсенальна та на площі Слави, поряд із музеєм Гончара.

На самому Співочому полі на трьох сценах гратимуть десятки фольклорних гуртів, виступатимуть кобзарі, спалюватимуть опудала Марени та Купайла, навчатимуть народних танців і традиційних ремесел.

Тим киянам, які не захочуть долучатися до загальноміського шумного свята, запропонують відзначити Івана Купала у своїх районах.

Шевченківська райдержадміністрація запрошує на обрядове дійство в парку "Нивки".

— Будуть пісні, хороводи, віночки. Стрибатимемо через вогонь із 18-ї до 21-ї години, — розповідає Лариса Петренко з Шевченківського відділу культури.

О 16.00 на галявині на пр-ті Радянської України, 3, біля Синього озера, святкуватимуть Купала жителі Виноградаря. Деснянська районна влада проведе дійство на озерах Тельбин та Райдужне.

— Навіть не знаю, як воно буде, — зізнається голова Деснянського відділу культури Світлана Заєць. — Ми таке організовуємо вперше. Завтра цілий день буду видзвонювати пожежників, санітарні машини та рятувальників. Це ж увечері — темніти вже почне! А Тельбин весь у забудові, там паркан навколо озера. Ще навіть не знаю, де ми цю сцену 10 на 14 метрів утулимо.

Свята організували не в усіх районах Києва.

— Кожен район що хоче, те й робить, — кажуть "ГПУ" в головному управлінні культури та мистецтв міста.

Деякі голови відділів культури в районах бідкаються, що святкуванню Купала цього року приділили забагато уваги.

— У нас на державні свята коштів не вистачає, а тут — язичницьке, — бідкається Світлана Заєць.

Зараз ви читаєте новину «Івана Купала відзначать із розмахом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі