четвер, 21 серпня 2008 18:58

Інструктори "АвтоЛеді" не підвищують голосу

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Ольга Байбородіна (на передньому плані) у вівторок дає урок їзди учениці Вікторії Возній на вул. Лебединській, що на Оболоні
Ольга Байбородіна (на передньому плані) у вівторок дає урок їзди учениці Вікторії Возній на вул. Лебединській, що на Оболоні

"Правильно, Вікуся, не пропускай цих сайгаків! Нехай дорогу переходять по пішохідному переходу", — повчає ученицю інструктор і директор автошколи "АвтоЛеді" Ольга Байбородіна, 30 років.

Центр водійської майстерності "АвтоЛеді" працює в столиці з червня. На навчання приймають лише жінок. Їздити навчають інструктори-жінки. Така школа в місті єдина. Приходять до неї жінки, які мають права, але не можуть "роз"їздитися", як кажуть бувалі водії.

Із директором зустрічаємося о 9.00 біля "Великої кишені" поряд зі станцією метро Оболонь. Ольга — невисока жінка. Одягнена в джинси та футболку, босоніжки на високих підборах. На усіх пальцях персні. Саджає до нового легковика "Кіа Ріо".

— Чоловікам легше навчитися керувати автомобілем. Вони народжуються з бензином у крові, і з кермом у руках. Жінка ж усе пропускає через мізки. Їй усе треба розкласти по поличках. Спершу вчимо не поступатися на дорозі іншим машинам. Про водійську етику говоримо лише наприкінці навчання. Я не забороняю їздити на каблуках. Якщо стоїмо не перші на світлофорі, чому б не підфарбувати губи, поправити зачіску? Жінка має залишатися жінкою, — переконана Байбородіна. — Інструктори-чоловіки вважають, їм достатньо сказати лише раз, і їх повинні слухати. Я ж можу пояснити й 20 разів, бо я — мамочка. Наші інструктори ніколи не підвищують голос на дівчат. Навпаки, хвалять їх, — продовжує.

Кожна клієнтка "АвтоЛеді" сама обирає маршрути. Її забирає автівкою інструктор. Їздять зазвичай по району, в якому живе учениця: до місця роботи, до шкіл, де навчаються діти, до її друзів і родичів. У переліку обов"язкової програми — вулиці Теліги, Братиславська; просп. Бажана, Харківський, Московський. Вони найважчі за трафіком, вважає Ольга. Заняття триває 3 год.

Учениця Вікторія Возна, 51 рік, їздить із Ольгою у вівторок з 9.00 до 12.00. "АвтоЛеді" вона знайшла в Інтернеті. Три роки тому закінчила автошколу на вул. Вишгородській, 6.

Я боялася питати будь-що інструктора, думала, потім не складу іспит

— Закінчити — закінчила, але не вміла нормально водити. Склала список автошкіл, які покращують водійську майстерність. "АвтоЛеді" виявилася недорогою. В Олі є своя програма. Вона розповідає власні секрети, як потрібно себе вести за кермом. У звичайній автошколі їзда розрахована на закріплення правил руху. Я боялася питати будь-що інструктора, думала, не складу потім іспит. Тут вибрала інструктора, який мені підходить. Оля попередила, що вона холерик. Але я почуваю себе з нею комфортно, — каже Вікторія.

Учениця виїжджає з парковки біля супермаркету, при цьому машина смикається.

— Вікуся, рушаємо плавно. Не забувай, позаду нас сидять дітки, їх може знудити, — киває Ольга в бік кореспондента та фотографа "ГПУ".

Проїжджаємо вулицями Тимошенка, Гайдай, Полярною до Лебединської, де на закинутій заправці інструктори з учнями відпрацьовують техніку їзди. Після десятої ранку на неї з"їжджаються майже всі легковики з автошкіл Оболоні й Виноградаря.

Вікторія відпрацьовує парковку, Ольга її хвалить. Поруч стоїть інструктор-стажер Наталія Урусова, 40 років. Жінка працювала економістом, нині хоче спробувати себе інструктором.

— Кожні шість секунд треба дивитися в бокові дзеркала. Слова "посмотрела" в машині немає. Є тільки "смотрю" і "вижу", — нагадує Ольга Вікторії.

Ольга заміжня, має трьох дітей.

— Чоловік побачив, як їздять мої учні. Спершу був проти автошколи, радив закрити її. Казав, хоче мене бачити живою. Зараз звик. Друзі чоловіка заздрять йому. Говорять, я круто вожу. Якщо збираються знайомі, заїжджаємо вночі на парковку біля "Метро". Я роблю там кілька поліцейських розворотів. Чоловіки пищать від захоплення, — розповідає Ольга. За кермом вона 12 років. Хотіла стати вчителькою, але провалила іспити в педагогічний інститут. Працювала таксистом, особистим водієм, інструктором у автошколі "Віртуоз". За кермом ніколи не говорить по мобільнику.

В "АвтоЛеді" є п"ять програм навчання. Найдовша — "Перші кроки". 30 днів вчать техніці водіння. Повний курс їзди на машині з автоматичною коробкою коштує 4,5 тис. грн. На машині з "механікою" — 4 тис.

Із початку червня курси в "АвтоЛеді" закінчили 70 учениць.

Відзавтра у школі вчитиметься єдиний чоловік

Популярність "АвтоЛеді" цієї автошколи дійшла й до чоловіків. Валентин довго прохав Ольгу взяти його на навчання. У суботу Валентин прийде на перше заняття.
— Він умовив мене своїм напором. Два тижні діставав нашого секретаря, випитав мій мобільний. Розповідав, що навчався у двох інструкторів. Одного просто катав за свої гроші, інший на нього постійно кричав. Сказав мені: "Якщо ви можете навчити жінку, то й мене навчите", — говорить Байбородіна.

Зараз ви читаєте новину «Інструктори "АвтоЛеді" не підвищують голосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі