пʼятниця, 23 листопада 2007 07:10

Інститути виселять із Європейської площі

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Будівля на вул. Грушевського, 4 знаходиться в центральній частині міста
Будівля на вул. Грушевського, 4 знаходиться в центральній частині міста

Величну сіру будівлю на вул. Грушевського, 4 (Європейська площа) вже викупили, а всі наукові установи, які розміщені в ній, разом із працівниками скоро почнуть виселяти.

Такі чутки ходять серед науковців уже кілька місяців. У 7-поверховому приміщенні  розташовані інститути історії України, мовознавства ім. Потебні, сходознавства ім. Кримського, Інститут східних та європейських досліджень. Окрім того — Інститут літератури, мовознавства та фольклористики ім. Рильського. Усі ці наукові установи підпорядковані Національній академії наук України.

— Такі розмови вже давненько ходять серед наших працівників. Уже приходили архітектори, роздивлялися приміщення, щось заміряли, — зізнається "ГПУ" вахтер на вході. — Хтось із керівників проговорився, що нас переселять на Троєщину або на Теремки. Нащо в центрі інститути? Вони ж грошей не приносять. Інша річ — готель або розважальний комплекс! — обурюється 60-річний чоловік, який боїться називатися.

— Наша будівля дуже стара, ремонту в ній давненько не робили. Виходить, її легше віддати забудовникам, аніж привести в порядок, — додає інший працівник інституту.

Піднімаємося сходами. Таке враження, що у приміщенні наукових інститутів зупинився час. Коридори заставлені старими радянськими меблями. На стінах широкі тріщини.

— Про майбутнє переселення я чув, мені про це казали в президії академії наук. За два роки тут виросте готель із підземним паркінгом. Стару будівлю, здається, знесуть, натомість зведуть щось нове. Будівництвом нового комплексу займатиметься корпорація "Індустріальний союз Донбасу", яка належить мільярдерові Сергію Таруті. Кажуть, для нас будуватимуть дім на розі вул. Пушкінської та Терещенківської. Вже є така постанова. Було б непогано, якби нам дали просторіші кабінети. Я працюю у зовсім крихітному, де сидять іще п"ятеро науковців, — розповідає Валентин, працівник Інституту сходознавства.

Керівник прес-служби НАН України Аркадій Хідекелі заперечує чутки про переселення інститутів із Європейської площі.

— Ще немає проекту, кошти не виділені. Хто вам сказав таку дурню? — запитує він. — Постанови президії НАН іще нема. Це все брехня.

Науковець з Інституту історії України дивується, почувши від "ГПУ" чутки про майбутнє переселення.

— Цей невеликий історичний квартал у центрі Києва не чіпали Петлюра й Скоропадський. До нього бережливо ставилися також радянські забудовники. Навіть Омельченко не забудував його. А тут таке... — стенає плечима літній чоловік.

Керівник прес-служби НАН Аркадій Хідекелі зауважує, що дім на Грушевського, 4, побудували в листопаді 1918-го. З 1960 по 1981 у ньому працював відомий радянський мовознавець Іван Білодід.

Зараз ви читаєте новину «Інститути виселять із Європейської площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі