вівторок, 18 вересня 2007 07:04

Інспектори полюють на собак без намордників

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Літній киянин підписує протокол про порушення правил вигулу. Боксер належить покійному колезі киянина
Літній киянин підписує протокол про порушення правил вигулу. Боксер належить покійному колезі киянина

"Доброго дня, я — інспектор нагляду за утримуванням тварин, — представляється Ірина Запорожець, 55 років, провідний спеціаліст "Центру ідентифікації тварин" у Святошинському районі. — Проводимо рейд. Бачу, ваш пес без намордника. Ви порушили правила вигулу тварин, — звертається Запорожець до власниці білого лабрадору, якого жінка вигулює без намордника, відпустивши повідка".

— У нашому парку море бездомних собак, а мій пес нічого поганого людям не зробить, це — найдобріша порода. Тому й вигулюю без намордника. Мого пса вже двічі кусали інші собаки — стафф і дог, от їх потрібно вигулювати в намордниках, — виправдовується киянка Ольга Давиденко, 30 років. Ще за 5 хв. жінка погоджується, що порушує правила вигулу й підписує протокол. "Зобов"язуюся зареєструвати пса, вигулювати його на повідку та в наморднику", — пише жінка. У кінці дописує: "У районі нема майданчика, призначеного для вигулу тварин".

Власник собаки має розписатися у протоколі, що він погоджується з порушенням правил поводження з тваринами. Далі папери передають у райдержадміністрацію. Там адмінкомісія вирішує, чи стягувати з власника штраф, чи достатньо усно попередити.

— Штрафи — від 17 до 51 гривень. Порушенням є  також, якщо пес не зареєстрований у центрі ідентифікації тварин — і за це потрібно стягувати штраф, — веде далі Ірина Запорожець. — Кияни реагують на рейди по-різному. Якщо йдемо з дільничним, зупиняються. Якщо дільничного нема, зазвичай втікають від мене.

Запорожець ходить у такі рейди дев"ять років, відколи існує центр ідентифікації тварин. "Наші собаки добрі й спокійні, вони ніколи не накинуться на людей", — цю фразу вона постійно чує від киян. Але випадків, коли пси кусають перехожих, у Києві не меншає. За серпень 2007-го покусали 15 жителів Святошинського району.

— Півтора місяця тому в нашому районі великий пес загриз маленьку собаку, яку власник тримав на руках. Аби таких нещасних випадків не було, треба, щоб усі власники тварин знали правила вигулювання, — говорить інспектор.

Великі пси мають гуляти в наморднику, а малі — на повідку. Дітям до 18 років заборонено вигулювати тварин, за це також штрафують, каже Ірина.

За два роки спеціаліст склала 102 протоколи на собачників. Якщо власник не сплачує штраф протягом двох тижнів, адмінкомісія направляє протокол до районного виконавчого відділення.

За кількасот метрів у парку на вул. Гната Юри бачимо киянина, який веде собаку в наморднику й на повідку. За словами інспектора, таких власників у Святошинському районі небагато.

— Ми з Буржуєм завжди гуляємо з намордником і на повідку, — зауважує водій Анатолій, 56 років, власник чорного різеншнауцера. — Знаю, що за неправильне вигулювання собак передбачені штрафи. Тому намагаюся не порушувати.

У місті зареєстровано 53 тис. собак. Насправді їх значно більше, каже директор "Центру ідентифікації тварин" Світлана Берзіна, 33 роки.

— Люди часто не реєструють своїх улюбленців — кажуть, їм ніколи. Або ж не хочуть платити за утримання, — зазначає Берзіна.

Зараз ви читаєте новину «Інспектори полюють на собак без намордників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі