четвер, 19 липня 2007 20:17

Іноземці нарікають на столичних таксистів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  21-річні Жизель та Прешилс із Нігерії — студентки Київського університету будівництва та архітектури. Кажуть, що повернуться додому, бо не хочуть у Києві торгувати на ринку
21-річні Жизель та Прешилс із Нігерії — студентки Київського університету будівництва та архітектури. Кажуть, що повернуться додому, бо не хочуть у Києві торгувати на ринку

З початку року Україну відвідали 3,9 млн іноземних туристів — на мільйон більше, ніж за той самий період торік. Майже 40% із них приїздять побачити Київ. Найбільше столиця України до душі росіянам, китайцям та жителям країн Азії. Європейці часто приїздять до Києва познайомитися з дівчатами, але остерігаються їх.

Кафе "Дабл-кофе" на Хрещатику — один із найулюбленіших закладів закордонних гостей. Там знайомимося з невисоким смуглявим чоловіком. Його звати Санні Джанкі, до Києва він приїхав із Лондона.

— Покажіть ваші документи, — просить англійською 33-річний Санні, англієць мавританського походження.

Кілька хвилин вивчає їх і тільки тоді відповідає на запитання. Каже, що подивитися столицю України приїхав за наводкою друзів, які живуть у Лондоні, а родом із України. Тут пробуде п"ять днів. Зізнається, що друзі радили йому не довіряти українським дівчатам.

— Я хотів у якесь тихе місце, аби відпочити, — каже. — Друзі сказали, що в Києві це можливо. Але коли дівчата підійдуть знайомитися, краще не реагувати. Багатьом потрібні тільки гроші, — пояснює. — Та я вже познайомився з однією. Завтра ще раз побачимося, підемо до нічного клубу.

В Україні іноземець другий день. Столицю роздивитися ще не  встиг.

— Звернув увагу тільки на дорожнечу. Бокал пива коштує, — дивиться на чек, — 16 гривень. У Лондоні ціна така ж. Тільки там пиво смачніше.

Санні живе у квартирі на вул. Лютеранській, яку замовив через Інтернет. За добу платить $150.

— Всередині нормальна, але за вікном якесь сміттєзвалище, — скаржиться. — У Лондоні я знімаю квартиру за 600 доларів на місяць. Вона краща у кілька разів.

26-річному Чженю Ху та його дівчині Сяоюй Чень приїхати до Києва також порадили друзі. Перед поїздкою вони вчили російську мову.

Маю страховку, тому лікарям не платив

Китайці винаймають квартиру в Голосіївському районі по 200 грн за добу.

— Кілька місяців тому наші платили 100 гривень, а зараз жіночки на вокзалі сказали, що подорожчало. Умови в квартирі жахливі, — бідкається Чжень Ху.— Їздимо на таксі, показуємо водієві на папері написану хазяйкою квартири адресу. Самі не знаємо, як пояснити. А пасажири в маршрутках не хочуть допомогти.

— Таксисти, коли бачать іноземців, завищують ціну вдвоє, — додає дівчина.

29-річного нігерійця Джона Одеґо Мента зустрічаємо на Європейській площі. Він в Україні вже третій місяць. Скаржиться на ціни в магазинах.

— Беру півлітрову газовану воду. Вау, три гривні! У Нігерії вона коштує копійки, — каже англійською і похитує головою.

Потім показує на шрам вище лівої брови. Розповідає, що на початку липня біля магазину в центрі серед білого дня його оточили п"ятеро "світлошкірих" і побили.

— Мусив звертатися до лікарні. Маю страховку, тому лікарям не платив. Придбав тільки ліки за 52 гривні.

Фотографуватися відмовляється — боїться помсти "скінхедів". Каже, що назви магазину не пам"ятає.

— Вона написана українською, — пояснює.

Джон вважає, що в Києві повинні з"явитися англомовні вивіски.

— Інакше вас не приймуть до Євросоюзу. А ось транспорт у вас класний, — додає. — Метро особливо— швидке, дешеве й безпечне!

Дев"ять громадян Казахстану на Майдані не змогли знайти туалету. Вони приїхали до Києва на конференцію від організації "Айрекс", яка займається студентським обміном між країнами.

— Купила собі резинку на волосся на Андріївському узвозі за 20 гривень. У нас така ж коштує 40, — радіє 21-річна Мілана Карананді. — У "Пузатій хаті" пообідали за 20 гривень — у нас за такі гроші можна хіба що салат замовити.

Мілана не здогадується, що її ошукали. Резинка, яку вона купила, на київських ринках коштує не більш ніж 3 грн.

Іноземці в Києві частіше проводять час на Андріївському узвозі. Часто бувають в арт-клубі "44" на Хрещатику, в пабі "О"Браянс", у "Коффі хауз" на вул. Басейній, відвідують "Да вінчі фіш клуб" на вул. Володимирській, пивний клуб "Сундук" на Михайлівській, паб "Eric"s Bierstube" на Васильківській, "Хату рибака" на Лівому березі,


Уночі зазвичай відпочивають у дискоклубі "Da Lat Club" на Шулявці, у казино "Пентхауз" на Васильківській, в "Арені" на Басейній.

В Україні можна дешево здобути освіту



Біля станції метро Шулявська щовечора збираються приїжджі з Африки. Багато з них зараз торгують на ринку секонд-хендом, а є випускниками Київського університету будівництва та архітектури.
— Ми вчилися разом у КІСІ, — каже 45-річний Патрік. — Я 20 років живу в Києві. Друзья почали торгувать на базарах, а я знайшов офіційну роботу. У мене є жена українка, двоє дітей. В Києві хочу жити, але скінхеди проходу не дають.
У компанії є двоє дівчат із Нігерії — Жизель та Прешилс.
— Нам у Кієві важко жить, — каже 21-річна Прешилс. — Парням постійно треба куплять мазь от синяків.
Дівчата зізнаються, що здобувати освіту в Україні дешево, тому вони й приїхали сюди. Хочуть повернутися додому.
— Багато наших друзів заводять тут сім"ю і залишаються, — додає Жизель. — У нас є хлопці, і ми виїдемо. Дома условія кращі, на базарі торгувать ми не хочемо.

Зараз ви читаєте новину «Іноземці нарікають на столичних таксистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі