четвер, 05 липня 2012 14:38

Гостинний двір дозволили приватизувати

Гостинний двір дозволили приватизувати
Гостинний двір збираються приватизувтаи. Фото: kyiv.pravda.com.ua

Депутати виключили Гостинний двір у Києві з Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння іпотечному кредитуванню". За це рішення проголосували 256 із 268 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Перехідними положеннями закону передбачено внести зміни до Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, виключивши з нього Гостинний двір у Києві (Контрактова площа, 4, охоронний номер 872).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідомі трощили приміщення Театру на Подолі

"Все, що відбувалось із Гостинним двором, з огляду на незаконність законів в нашій країні, передача в оренду, під реконструкцію Фондом держмайна, Київською адміністрацією, Міністерством культури, було незаконним до цього моменту. Оскільки Гостинний двір залишався пам'яткою, яку не можна було реконструювати. Своїм рішенням Верховна Рада це підтвердила", - вважає Олександр Бригинець, голова комісії Київради з питань культури. "Бютівець" запевняє, що громаді вдасться відстояти Гостинний двір.

"Ми його відстоюємо. Не має значення, що з цього приводу думає Верховна Рада чи київська влада. Народ вже давно не зважає на точку зору президента, прем'єр-міністра і всіх інших. Прокуратура має розібратися з усіма, хто вчинив дії по відчуженню Гостинного двору до цього рішення Верховної Ради", - сказав він.

Бригинець переконаний, що з рішення Київради щодо цього об'єкту потрібно вилучити слово "реконструкція", замінити його на "обслуговування". Бо інакше Гостинний двір може бути переданий якійсь компанії, добудований чи перебудований.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проведуть конкурс з альтернативного облаштування Гостиного двору

Київські архітектори стурбовані рішенням Верховної Ради та провладних органів. Столичний архітектор Георгій Духовичний назвав це рішення "трагічною подією".

"Це комплексний наступ на ансамбль Контрактової площі. Це для Києва унікальний комплекс спадковості архітектурних стилей — від українського бароко і до сучасної архітектури. Такого більше ніде немає в місті. Ми стурбовані тим, що втратимо цей ансамбль назавжди", - сказав Духовичний.

Архітектор зауважив, що формально Гостинний двір — новобуд. Самостійно він статусу пам'ятки не може мати. Але якщо його розглядати частки ансамблю, то за законом про охорону культурної спадщини, він знаходиться під охороню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київська влада хоче змінити Гостинний двір до невпізнаваності - Меліхова

"Це порушення міжнародного права, і порушення закону про охорону культурної спадщини. Я проти розміщення там торгівельного комплексу та часткової забудови внутрішнього двору. Бо на Подолі дуже багато об'єктів торгівлі, ця споруда не буде конкурентною. Немає місця парковок. Це має бути громадсько-культурний центр. Там його катастрофічно не вистачає. Він не потребує автомісць. До нього можна пройти пішки", - вважає Георгій Духовичний.

Зараз ви читаєте новину «Гостинний двір дозволили приватизувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі