вівторок, 12 червня 2007 07:08

Фотографам заборонять працювати із тваринами

Фотографам, які закликають перехожих зробити знімок на пам"ять із мавпочкою чи соколом, доведеться піти із вулиць Києва. 7 червня мер Леонід Черновецький своїм розпорядженням заборонив використовувати тварин у комерції.

— Стаття 155 Адміністративного кодексу України приписує штрафувати таких підприємців на 100 гривень. Якщо порушать вдруге, заплатять 2500 гривень. Ми з Організацією захисту тварин "СОС" готували цей проект два роки, — каже 40-річний Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру.

Працюють фотографи-"живодери" здебільшого на Майдані, під цирком, у зоопарку, ботанічних садах та в Гідропарку. За словами Борейка, деякі з підприємців жорстоко знущаються над підопічними, щоб ті стали сумирними. Багатьох із них тримають у вогких підвалах. Мавп б"ють бамбуковими палицями, які не залишають слідів. Від денних прогулянок сови сліпнуть, удавам виривають зуби, заліплюють рот скотчем, щоб вони не лякали потенційних клієнтів.

— Восени я сам бачив, як на Майдані в переході два бізнесмени "футболили" білку, робили її слухняною. Тварин продають на чорному ринку Київський та Харківський зоопарки. Мавп — за 500–700 доларів, вони себе окуповують за два тижні. Помирають через два місяці від хвороб та побоїв. Тоді живодери беруть інших.

Комерція не тільки вбиває тварин. Через своїх господарів ті можуть бути небезпечними людям, адже щеплень від хвороб їм ніхто не робить.

— Минулого літа в Євпаторії було 15 випадків, коли мавпи кусали людей, яких фотографували, — каже Борейко. — У Києві теж траплялося.

Заводити екзотичних тварин зовсім не заборонять. Але для цього треба буде отримати дозвіл від Міністерства охорони навколишнього середовища, ветеринарних служб, орендувати відповідне приміщення.

Через 10 днів розпорядження почне діяти. Ще 10 червня в неділю фотографи із тваринами працювали на Хрещатику, як ні в чому не бувало.

Столична влада пропонує слідкувати за утриманням тварин також у Криму.

Зараз ви читаєте новину «Фотографам заборонять працювати із тваринами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі