четвер, 16 грудня 2010 08:43

Експерти кажуть, що Попов піариться на цінах на ліки

Експерти кажуть, що Попов піариться на цінах на ліки

Представники 43 аптечних мереж столиці і голова КМДА Олександр Попов підписали меморандум про обмеження торговельної надбавки на медикаменти, що користуються в роздрібному продажі найбільшим попитом.

Про це пише газета "Дело".

У мерії відрапортували, що починаючи з грудня кияни нарешті зможуть купувати якісні ліки за доступною ціною.

"Список препаратів, вартість яких пообіцяли знизити оператори аптечного бізнесу, містить 214 найменувань. Роздрібна націнка на них не буде перевищувати 20%", - пояснили представники мерії.

Як повідомила "Деловой Столице" начальник міськздоров'я Лариса Моїсеєнко, зараз роздрібна націнка на ці ліки складає в середньому 30%.

Відповідно до тексту меморандуму ревізори з АМКУ і ГУ охорони здоров'я КМДА в будь-який момент можуть відвідати аптечну точку підписанта і перевірити вартість вищезгаданих препаратів і торговельні націнки на них.

Утім, на думку експертів, поява цього документа не принесе відчутних наслідків для ринку.

"Це не більш ніж піар-акція нового керівництва міськадміністрації, що бажає показати турботу про киян", - вважає представник однієї з аптек міста.

Думка експертів пояснюється просто.

По-перше, підписати меморандум погодилися далеко не всі керівники аптечних мереж Києва, яких запросили на Хрещатик, 36.

Деякі з них до останнього моменту щиро сподівалися, що в обмін на добровільне зниження націнок мерія запропонує їм якісь "приємності": зменшення вартості оренди комунальних приміщень, розцінок на комунальні послуги або обмеження адміністративного тиску органів перевірки.

По-друге, виконання або невиконання договору про наміри, яким і є меморандум, не тягне за собою юридичних наслідків.

Єдиним позитивним моментом для городян є поява в документі підпису генерального директора КП "Фармація" Лариси Железневої.

Аптеки комунального підприємства, на яке керівництво мерії має безпосередній вплив, знаходяться у всіх лікувальних установах міста, а їхня загальна чисельність перевищує 120 одиниць.

За словами депутата Київради Олексія Давиденка, якщо КП "Фармація" буде виконувати умови меморандуму, то ціни на лікарські препарати в її роздрібній мережі істотно знизяться.

"Зараз вони на 30% вище, ніж у приватних аптечних кіосках міста. І це при тому, що КП орендує комунальні приміщення під свої кіоски, склади й офіс за пільговими тарифами, а більшість його аптек розташовані в найбільш прибуткових місцях: у вестибулях лікувальних установ", - пояснив він.

Зараз ви читаєте новину «Експерти кажуть, що Попов піариться на цінах на ліки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі