пʼятниця, 08 лютого 2008 07:08

Двох голодуючих "елітівців" забрала "швидка"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Постраждала від ”Еліти-Центру” голодуюча киянка спілкується з перехожим біля Секретаріату президента на Банковій. У протестантів зламався обігрівач, позавчора вони зібрали 1950 гривень пожертв на новий
Постраждала від ”Еліти-Центру” голодуюча киянка спілкується з перехожим біля Секретаріату президента на Банковій. У протестантів зламався обігрівач, позавчора вони зібрали 1950 гривень пожертв на новий

"Аби ноги не замерзали, підкладіть у взуття газети, а шкарпетку обмотайте зверху целофановим пакетом. Ми всі так ходимо, інакше б давно змерзли", — повчає кореспондента "ГПУ" киянка Валентина Давиденко.

Вона — одна з півсотні постраждалих від афери компанії "Еліта-Центр", які п"ятий день пікетують стіни Секретаріату президента. Зранку жінка йде на роботу, по обіді приходить на Банкову. Одягнена у два бавовняні светри, гольф, теплу куртку.

У жовтні 2005-го Валентина продала двокімнатну квартиру на Оболоні за $47 тис. Гроші відразу віддала "Еліта-Центру". Там обіцяли знижку, якщо кошти внести до 1 листопада.

— Хотіла доньці купити однокімнатну квартиру на вулиці Отто Шмідта. Вона й досі, бідолашна, від усього не оговталася. Доньці вже 32 роки. Мала молодого чоловіка, справа йшла до весілля. Через нервову тяганину він її покинув, — розповідає Давиденко, поправляючи на руці пов"язку з написом "Я — потерпілий".

13 чоловік із понеділка оголосили голодування. Живуть вони в двох наметах, які їм спонсорував Центр громадського порятунку.

— П"ємо лише воду. Спершу було важко, смоктало в шлунку. Тепер лише слабкість відчуваємо, — каже одна з голодуючих Тамара Дзебан, 61 рік.

У вівторок уночі "швидка" забрала з гіпертонічним кризом 40-річну Валентину Черепенчук. Нині жінка лікується удома. У середу зранку в лікарню відвезли Інгу Козирську-Воробйову, 35 років. Спершу вона скаржилася на серцевий біль, а в 11.00 у неї стався інфаркт.

— Шкода, молода, має двох дітей, — знизує плечима Тамара. — Хай влада бачить, на що ми готові!

— У нас є указ президента, ми йому вдячні. Але голодувати припинимо, якщо розпорядження нашого глави держави виконуватимуть, — додає голодуюча Наталя Дюбанова. — Остання надія на Ющенка — що він надавить на Черновецького і його синочка Стьопку. Вони тільки списки складають і думають: потерпілі ми чи не потерпілі, — додає вона.

"Стій! Внеси благодійний внесок на побутові потреби для голодуючих" — Аліса Носкова, 65 років, перечитує цей напис на картонній скриньці й опускає до неї 20 грн. Жінка теж потерпіла від "Еліти-Центру".

— За цих два роки після зникнення "Еліти" в мене народилася друга онука. Живу з сином, невісткою і внучками в двокімнатному помешканні. Не вірю, що нам повернуть гроші. Але треба про себе нагадувати. Я ходила на всі мітинги та зібрання, які ми проводили в інституті авіації. А потім усе заглохло. Добре, що ми знову збираємося. Цього разу точно не відступимо. Хай нам дадуть квартиру хоч у передмісті, — зауважує жінка.

Тамара Дзебан протягом року потрапила у дві афери.

— Спочатку мене кинула "Еліта", а потім ще й "Інтерконтинентбанк", у якому лежали наші заощадження. Переживали все це сім"єю бурхливо. Від стресів перенесла операцію на жовчному міхурі, тепер ледве ходжу. Збирали ж копійку до копійки, аби синові купити квартиру. Він заробляв важко — моряк, ходив у плавання. Спершу нас жило в двокімнатній квартирі площею 27 квадратних метрів шестеро: я, чоловік, паралізована мама, донька, син і невістка. Остання довго не витримала, поїхала, вагітна, до родичів у Німеччину. Слід за нею виїхав і син. Молодша онука, Ангеліна, народилася там. Зараз їй рік і три місяці. А я її не бачила, — плаче жінка.

Насамкінець голодуючі розповіли "ГПУ", що в середу вночі до них підходив депутат Київради Віталій Кличко. Спитав мітингувальників, чи потрібно допомогти з готелем або гуртожитком.

— Я ще, дура, відповіла йому: "Знайома Ніночка взагалі не має, де ночувати. Житло продала "Еліті", тепер постійно сидить на Інститутській, біля метро. Допоможіть!" — прошу. Він комусь телефонує, домовляється. А потім каже: "Але ви ж підете звідси!". Я не чекала такого від Кличка, а ще хотіла за нього голосувати! — обурюється одна мітингувальниця, яка відмовилась назватись.

Зараз ви читаєте новину «Двох голодуючих "елітівців" забрала "швидка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі