вівторок, 12 червня 2007 07:00

Двірники зароблятимуть по 2000 гривень

Автор: фото: PHL
  У Києві більшість двірників працюють на півтори, а то й дві ставки. Готових працювати із мітлами бракує — замість потрібних 9,5 тисячі у столиці менше 6 тисяч двірників
У Києві більшість двірників працюють на півтори, а то й дві ставки. Готових працювати із мітлами бракує — замість потрібних 9,5 тисячі у столиці менше 6 тисяч двірників

Мер Києва Леонід Черновецький пообіцяв двірникам, які прибирають столицю, платити 2000 гривень щомісяця.

— Якщо мер це дійсно зробить, ми молитимемося на нього, — каже "ГПУ" працівник ЖЕКу N902, що на Солом"янці, який не назвався.

Двірників у місті неймовірний дефіцит, пояснюють у мерії. Замість потрібних 9,5 тис. їх працює 5–6 тис. Через це більшість людей прибирає не менш як дві ділянки.

— До цього часу двірники отримували від 1100 гривень, — розповідає перший заступник голови КМДА Денис Басс.

До кінця 2007 року з міського бюджету ЖЕКам виділили дотації для підвищення зарплати двірникам — майже 50 млн 189 тис. грн, повідомив начальник Головного управління житлового господарства КМДА Володимир Стороженко. До цього часу їхня фактична середня зарплата по Києву відрізнялася. Наприклад, в Дарницькому та Дніпровському районах вона становила близько 1070 грн, у Подільському та Шевченківському — 1400, в Голосіївському, Печерському та Оболонському районах — 1450.

Якщо розпорядження таки впровадять, вже у червні працівники із мітлами отримуватимуть більше за лікарів і вчителів. Деякі представники цих професій обурюються:

— Ми ображені, це несправедливо, — каже 23-річний викладач Київського університету ім. Драгоманова Володимир Плаксін. — Я ось отримую 1200 гривень зарплати, хоч мучуся цілий день із пробірками в лабораторії. Зарплату потрібно підвищити не лише двірникам!

— З якого це дива в двірників така казкова зарплата! Я працюю прибиральницею в школі на півтори ставки, і зарплата у мене 700 гривень, — говорить 43-річна киянка Людмила. — А як же слюсарі, техпрацівники? Ми теж маємо якось прогодувати дітей.

А от 22-річний Юрій Дурнєв, інспектор патрульної служби Печерського району, не підтримує заздрісників.

— Чому бути проти, звісно правильно! Вони порпаються в гидкому лайні, яке люди залишають після себе. Це гидомирна робота, за яку потрібно платити великі гроші, — зазначає він.

Скільки квадратних метрів потрібно буде вимести, щоб отримати 2000 грн? Відповіді на це запитання в більш як десяти київських ЖЕКах, куди зателефонувала "ГПУ", дати не змогли. У прес-службі мерії повідомили, що перерахунки ще тривають. Можливо, цю суму платитимуть за півтори виконані норми, тобто близько 7 тис. кв. м.

— Більшість двірників менше і не прибирають, — запевнили у прес-службі.

— Можливо, зарплатню підвищать за рахунок премій? — гадає директор КП ЖЕКу "Татарка" Володимир Лопада, 40 років. — Якщо раніше преміювання було 30 відсотків від ставки, то зараз буде 100.

Середні зарплати у столиці у травні

Лікар-терапевт    близько 800 грн
Учитель вищої категорії    676 грн
Кур"єр    від 1000 грн
Електрик    від 1500 грн
Водій зі своїм авто    близько 2500 грн
За даними Інтернет та опитування "ГПУ"

Зараз ви читаєте новину «Двірники зароблятимуть по 2000 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі