пʼятниця, 30 листопада 2007 07:07

Двадцять аптек продавали наркотики

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Одна з аптек на вул. Щусєва (Сирець). Місцеві жителі кажуть, що до неї надто часто заходять молоді люди
Одна з аптек на вул. Щусєва (Сирець). Місцеві жителі кажуть, що до неї надто часто заходять молоді люди

За останні півроку міліція зібрала докази на порушення кримінальних справ щодо 20 аптек Києва.

Правоохоронці закидають цим закладам незаконний продаж наркотичних і прекурсорних речовин. Йдеться про трамадол, трайфед, нормасон, зєстра та димедрол. Аптеки, де продавали ці препарати, позбавили ліцензії.

— Донедавна обсяги продажу трамадолу в міських аптечних закладах були доволі великими, — розповідає "ГПУ" Олександр Проворотов, 36 років, начальник відділу розкриття злочинів, пов"язаних із нелегальним обігом наркотиків ГУ МВС Києва. — Найбільше трамадол нелегально продавали в трьох районах — Оболонському, Святошинському й Дніпровському. Не найкраще виглядали справи й у Подільському та на Виноградарі. Власники аптек продавали названі препарати через продавців-фармацевтів. Як виявилося, в таких аптеках фармацевтам навіть збільшували зарплатню — через ризик. Але додатковий заробіток залежав від кількості проданих наркотиків.

Протягом жовтня правоохоронцям вдалося ліквідувати основний канал, через який місто отримувало заборонені для продажу наркотичні речовини.

Фармацевтам збільшували зарплатню — через ризик. Заробіток залежав від кількості проданих наркотиків

— Основним постачальником заборонених речовин до аптек міста й до вуличних розповсюджувачів виявився Мирослав Коновалов, 33 роки, заступник директора фармацевтичного підприємства "Галафарм", — веде далі Олександр Проворотов. — У його автомобілі вилучили 62 тисячі 500 капсул. Спільниками Коновалова в реалізації був Олександр Кабанець, 24 роки, який незаконно збував трамадол, вироблений у товаристві "Астрафарм". Воно розташоване в Київській області, у місті Вишневе. У чоловіка вилучили 370 упаковок трамадолу. Також ще був Юрій Ковальчук, 28 років, який відповідав за оптову торгівлю. У нього вилучили 2 тисячі 600 упаковок трамадолу та 795 упаковок трайфеду. Після затримання цієї групи трамадол зник із тих аптек, де його збували незаконно. Зараз ведеться слідство. Усі троє — у Лук"янівському СІЗО. Їх звинувачують у незаконному збуті отруйних і сильнодіючих лікарських засобів.

Наші оперативники перевіряють, чи не стало більше заборонених препаратів у сфері нелегальної торгівлі. Виявлено також три фармацевтичні підприємства, що підозрюються у збуті цих речовин. Нині перевірятимемо їх.

Найбільшу партію заборонених лікарських препаратів вилучили на початку квітня 2007-го в київського приватного підприємця Світлани Сосєвіч. Але жінка й надалі активно продає ці речовини, каже Проворотов.

— У її аптеці вже втретє конфісковують сильнодіючі препарати у великих обсягах, — розповідають "ГПУ" в ГУ МВС Києва. — Тоді ж, у квітні, у двох аптеках, що належать їй, вилучили тисячу 750 капсул і 550 пігулок трайфену, 200 пігулок нормасону, 455 пігулок сильнодіючого лікарського засобу зєстра та тисячу 430 таблеток димедролу. Місяць тому міліціонери знову порушили кілька кримінальних справ проти фармацевтів, які продавали ці препарати в новій аптеці Сосєвіч, що на вул. Щусєва, 13.

24-річний киянин Андрій кілька років продає наркотичні препарати. Чоловік скептично ставиться до інформації щодо вилучення з обігу значної партії заборонених сильнодіючих ліків.

— Те, що вилучає міліція в аптеках — мізер, порівняно з трафіком, що існує на вулицях Києва, — запевняє він. — У кожному районі є кілька людей, які відповідають за стабільне забезпечення району трамадолом, "травою", героїном. У них можна купити все що хочеш. Їх знають в обличчя кілька посередників, які розпихають товар далі по руках — у школах, вищих навчальних закладах, на дискотеках, вечірках або просто на вулицях.

Кореспондент "ГПУ" поспілкувався також із кількома наркозалежними. Вони запевняють: у кожному районі є як мінімум один-два аптечні кіоски, де продають заборонені препарати.

— Я щодня купую трамадол, — розповідає Віктор, 21 рік. — У Голосіївському районі є дві точки, де його продають. У аптечному пункті над станцією метро Либідська й на зупинці Вулиця Батюка, що на просп. 40-річчя Жовтня.

Наркоман щодоби вживає 20 капсул трамадолу

Найбільш популярний серед молоді Києва — знеболюючий лікарський препарат трамадол. При передозуванні він діє як наркотик. Викликає руйнування організму — епілепсію, втрату пам"яті. Для досягнення ейфорії за один прийом вживають від двох до десяти капсул. Добова доза наркомана може становити 18–20 таблеток. 10 таблеток коштують 50  грн. За неофіційними даними, дві третини школярів і студентів України хоча б раз спробували трамадол.

Трамадол повинні продавати за рецептом — спецбланком рожевого кольору з підписами трьох лікарів.

Станом на 2007 рік в Україні зареєстровано 154 тис. наркозалежних, які перебувають на обліку. Дані оприлюднив Роман Ліщук, керівник проекту TACIS з реабілітації осіб, залежних від психоактивних речовин. Реальна цифра набагато більша.

Зараз ви читаєте новину «Двадцять аптек продавали наркотики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі