пʼятниця, 04 травня 2007 07:05

Домофони та кодові замки від злодіїв не захищають

За даними столичних міліціонерів, 45% усіх крадіжок у Києві здійснюють квартирні злодії. Наприклад, у січні—лютому цього року в Києві здійснили понад 1200 пограбувань, і близько 550 разів обкрадали саме квартири.

Кияни задумуються, як убезпечити свої житла від злодіїв — хтось винаймає консьєржа, хтось установлює кодовий замок, хтось домофон. Однак від дорогих засобів безпеки під"їзди не стають чистішими, а життя у них — спокійнішим. Проникнути в обладнаний ними під"їзд, виявляється, зовсім нескладно.

Наприклад, кодовий замок торік установили на дверях під"їзду в будинку N16-Є на Оболонському проспекті — не допомогло.

— Проходить тиждень-другий, і цей код уже знають усі. Міняємо його що два місяці. Не допомагає! — каже 70-річна Ніна Григорівна Сусла, пенсіонерка, яка живе на Оболонському проспекті, 16-Є. — Думали, що кодовий замок хоч від наркоманів і хуліганів захистить. Але вони як кидали шприци, так і кидають.

До під"їзду потрапити неважко — варто лише почекати кілька хвилин, доки хтось вийде, і можна без перешкод заходити.

Жителі 16-поверхівки на бульварі Лепсе, 36-В, минулої п"ятниці вирішили скинутися по 100 грн і встановити на вході до під"їзду дорогий переговорний пристрій — домофон.

— У нас на поверсі дерев"яні двері, які не зачиняються. Сусід увечері поставив біля своїх дверей  старенький телевізор — зранку його вже не було. Крадіжки трапляються, — каже жителька будинку Наталя Гордієнко, 22 роки. — Кодовий замок у нас був, але і двох місяців не протримався.

У під"їзді будинку N16-Є на Оболонському проспекті домофон установили торік. Однак сюди пройти виявилося ще простіше, ніж до сусіднього дому з кодовим замком — двері були просто відчиненими. Правда, біля ліфту двоє тамтешніх мешканців поцікавилися у журналіста "ГПУ", хто він.

— Ви не дивуйтеся. Ходять тут всякі, смітять, — хвилюється Надія Кіндратівна Роковська, 60 років. — Нас із чоловіком удома немає цілий день, ми на роботі. Ось і боїмося за свою квартиру. На домофон ми здавали по 160 гривень. А через місяць нашу квартиру мало не пограбували. Почали чимось відкривати двері. Добре, що я не пішла на роботу — хворіла.

Як показує практика, найкраще під"їзди охороняють все-таки консьєржі.

— Я працюю тут вже більше 5 років. Знаю кожного мешканця. Не кидаю свого місця ані на хвилину, — каже Віктор Федорович Варфоломєєв, 66 років, який охороняє під"їзд у будинку N11 на Оболонському проспекті. — Ніяких кодових замків не хочу. Краще людини захистити від злодіїв не може жодна техніка.

— Треба б нам консьєржку, але не кожен піде працювати за 300 грн, — погоджується Ніна Григорівна Сусла із сусіднього будинку N16-Є. — Кілька років тому я сама підпрацьовувала. Зараз же здоров"я не дозволяє.

Зараз ви читаєте новину «Домофони та кодові замки від злодіїв не захищають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі