субота, 24 травня 2008 07:05

Долар подорожчає восени

 

Національний банк України затвердив новий офіційний курс валют. Долар США подешевшав на 20 коп. — з четверга він коштує 4,85 грн.

— Цього року в Україні виник надлишок долара, — розповідає фінансовий директор компанії "Простобанк консалтинг" Олександр Сєдих, 24 роки. — Населення "скидає" заощадження в доларах та купує євро. Тому курс і впав нижче 5 гривень.

22 травня Нацбанк почав скуповувати американську валюту по 4,80 грн. Інші банки запанікували і також знизили курс. Приміром, у Закарпатській та Полтавській областях за долар дають 4,50 грн. Дрібні обмінники столиці купують його дешевше.

— Від падіння долара найбільше втрачають експортери, — каже директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, 52 роки. — Люди теж у програші. Особливо якщо вони тримають заощадження у доларах або якщо їхня зарплата прив"язана до нього. Їхні втрати вже оцінюють у 6 мільярдів гривень.

"ГПУ" розпитує посадовців про майбутнє долара.

— Керівництво щойно вийшло, передзвоніть за півгодини, — відповідають із десятої ранку у прес-службі Нацбанку. Згодом слухавки не беруть. Не пояснили ситуації й у Міністерстві економіки, Мінфіні та у профільному комітеті Верховної Ради. Чиновники у відрядженнях або на нарадах, повідомляють їхні секретарки.

Аналітики недержавних інститутів заспокоюють: обвал долара в Україні певною мірою спричинений ажіотажем. Влітку в обмінниках за долар даватимуть від 4,60 грн. На осінь він має подорожчати. Тому збувати заощадження в американській валюті за заниженим курсом не варто.

Зараз ви читаєте новину «Долар подорожчає восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі