понеділок, 26 березня 2007 17:46

Для Тараса Бульби під Києвом "обстріляли" коней

Автор: фото: Андрій РИЖКОВ
  За кожного коня знімальна група ”Тараса Бульби” заплатила близько 1000 доларів
За кожного коня знімальна група ”Тараса Бульби” заплатила близько 1000 доларів

МИНУЛОЇ П"ЯТНИЦІ впродовж трьох годин каскадери "обстрілювали" коней, влаштовували біля них вибухи й підпали. Так у кінному клубі "Родео" під Києвом (село Горенка) двадцятьох гнідих скакунів готували до зйомок у фільмі "Тарас Бульба".

Їх цього дня лякали вибухами вперше, аби вони не розбіглися під час зйомок.

— Для наших скакунів сьогодні буде складне випробування, — розповідає "ГПУ" Олександр Філатов, 55 років, президент Ліги каскадерів України.

Фільм уже знімають. Російський режисер Володимир Бортко, відомий як творець фільмів "Собаче серце", "Афганський злам", "Бандитський Петербург" та "Майстер і Маргарита", спеціально запросив на зйомки кращих каскадерів із Києва, Санкт-Петербурга, Литви та Словаччини. Хоче, аби всі трюки були на висоті.

Спершу піротехніки кіностудії Довженка стріляли в критому приміщенні манежу "Родео" з рушниць холостими, коли коні з каскадерами їздили по колу. Деякі тварини від залпів підскакували, але потім знову шикувалися в шеренгу. Так тривало, доки вони взагалі перестали реагувати на постріли.

Потім у відгородженому загоні їм влаштували стіну вогню завдовжки 4 м. Каскадери спершу під"їжджали дуже близько до полум"я, а потім перестрибували через нього. У цей час піротехніки закопували вибухівку. Хвилин за десять прогриміли вибухи. Але тварини їх уже не лякалися. Можна сказати, що в п"ятницю коні-актори пройшли бойове хрещення.

— Взагалі-то вони не актори, їх купили спеціально для картини. Їздили по конюшнях Полтавської, Хмельницької і Тернопільської областей. Їх раніше ніхто не дресирував, вони були лише їздовими, — розповідає Олександр Філатов.

Каскадери говорять, що за часів, описаних у "Тарасі Бульбі", в Україні існувала "чорноморська" порода коней, яка не збереглася. Але за мастю коні все ж нагадуватимуть зниклу породу.

Кожен кінь обійшовся знімальній групі майже в $1000. Упродовж місяця кращі київські та закордонні каскадери живуть під Києвом. Тварини мешкають поруч, у конюшнях. Щодня актори й скакуни розігрують 5-хвилинну батальну сцену: йдуть в атаку, нападають на ворогів, б"ються дерев"яними мечами. Двоє коней із вершниками падають на бігу. Такі тренування тривають двічі на день по дві години.

— Коні вже розуміють, що падати їм — не боляче. Та й каскадери підгодовують їх цукром після кожного трюку, — каже Олександр Філатов.

Перед камерами ці тварини ще не грали. Зйомки першої справжньої костюмованої сцени призначили на 16 квітня. Каскадери говорять, що доля коней після зйомок картини — невідома.

"Тарас Бульба" — найдорожчий російський фільм. Його бюджет — $25 млн.

Зараз ви читаєте новину «Для Тараса Бульби під Києвом "обстріляли" коней». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі