середа, 31 жовтня 2007 07:04

Діти в садочку розмовляють англійською

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Людмила Бахмутова разом із сином Сашком у ігровій залі дитсадка ”Меридіан” на вул. Копилівській, 55. Киянка каже, що віддасть сина після дорогого дитсадка до ”звичайної” міської школи
Людмила Бахмутова разом із сином Сашком у ігровій залі дитсадка ”Меридіан” на вул. Копилівській, 55. Киянка каже, що віддасть сина після дорогого дитсадка до ”звичайної” міської школи

У великій затишній кімнаті діти збирають із кубиків піраміди, граються машинками й ляльками, наздоганяють одне одного. Чорношкірий хлопчик підсковзується й падає на килим. Йому подає руку маленька киянка. Трирічна дівчинка перепитує хлопчика англійською, чи той не вдарився.

— Зараз ми йдемо до зали — вітати гостей, — каже дітям вихователька. Інші дві перекладають це англійською й турецькою.

Минулої п"ятниці в Києві презентували міжнародний дитсадок "Меридіан". Він розташований на вул. Копилівській, 55, що на Куренівці. Діти тут навчаються ще з вересня. У кожному приміщенні над дверима очищувачі повітря й відеокамери.

— Приміщення орендуємо в дитсадка N163. Воно пустувало кілька років, — каже директор "Меридіана" Олена Порохницька, 27 років. — Три з половиною роки готували діток до першого класу в школі "Меридіан". Врешті, виникла необхідність створювати окремий дитсадок — було дуже багато бажаючих.

У "Меридіані" виховують півсотні дітей. Вони навчаються в чотирьох групах: ясельній — із 2-х років, молодшій — із 3-х, середній — із 4-х і старшій — із 5-ти. Садок переважно відвідують діти зі змішаних сімей — із німецьким, турецьким, італійським, азербайджанським і російським корінням. Вони навчаються за двома напрямами. Найпопулярніший — англійський. А в українському — лише 10 вихованців.

Приватний київський підприємець Людмила Бахмутова, 30 років, віддала свого 4-річного сина Сашка до англійської групи.

— Читала синові казки англійською. У два роки він краще знав деякі вислови англійською, ніж рідною. Хотіла віддати його до "Брітіш скул" або ж до Печерського дитсадка. Та навчання в них, по-перше, дорожче на 500–1000 доларів. А по-друге, діти в цих закладах постійно хизуються: чи то батьками — народними депутатами, чи то крутими мобілками, чи кількома охоронцями. У декого, наприклад, було по два-три охоронці. Дуже не хотілося, аби мій син відчував себе в чомусь обділеним, — каже Людмила Бахмутова. — Тут, у "Меридіані", дітей виховують так, щоб вони були рівними й демократичними. Якщо син не хоче спати в обід, він може гратися, його ніхто не примушуватиме. Крім того, вихователь щодня заповнює зошит, в якому пише, що робив Сашко, що він їв, чи спав. Усе це — дуже зручно, — каже жінка.

Меню в "Меридіані" щодня вивішують у коридорах. 26 жовтня діти їли на сніданок манну кашу, булку з маслом, йогурт і чай. На обід давали рисовий суп із помідорами, тушковані кури, локшину по-домашньому, салат зі свіжої капусти й огірків. На полудень мали печиво і йогурт "Растішку". Вечеряли в садочку рибним биточком, вінегретом, булочкою з маслом та сиром і чаєм із лимоном.

Директорка каже, що ціна навчання в "Меридіані" обговорюється з батьками індивідуально. Та є поняття базової вартості. Так, 10 місяців навчання в українській групі коштує 3250 євро. За навчання дитини в іноземній групі слід заплатити 3750 євро. 500 євро слід сплатити відразу, решту суми можна доплачувати щомісяця.

Зараз ви читаєте новину «Діти в садочку розмовляють англійською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі