понеділок, 29 вересня 2008 19:45

Дитбудинок Раєвських переїхав у п"ять кімнат

Автор: фото: Олена ВАЛЬЧУК
  Сім’я Раєвських входить до під’їзду будинку №52/3 на вул. Ломоносова, де розташований їхній новий дитбудинок сімейного типу. Праворуч йде 4-річна Марійка, біля неї — 7-річні Тетяна й Віка. Олександр Раєвський стоїть зліва
Сім’я Раєвських входить до під’їзду будинку №52/3 на вул. Ломоносова, де розташований їхній новий дитбудинок сімейного типу. Праворуч йде 4-річна Марійка, біля неї — 7-річні Тетяна й Віка. Олександр Раєвський стоїть зліва

У суботу родина Раєвських, яка виховує п"ятеро прийомних дітей, переїхала до нового житла на вул. Ломоносова, 52/3 у Голосіївському районі.

Висотка збудована нещодавно. Окрім Раєвських, у ній поки що не живе ніхто. Дитбудинок сімейного типу має п"ять кімнат.

— Я вдячний місцевій владі за таку допомогу, — схвильовано каже "ГПУ" Олександр Раєвський, 52 роки. — Я зараз думаю лише про дітей. Навіть не згадаю всіх, кому ще треба дякувати.

27 вересня на подвір"ї зібралися із півсотні людей. Голова Голосіївської райради Сергій Садовий перерізає стрічку на вході. Зі словами "на щастя та сімейний затишок" першим у помешкання на третьому поверсі впускають кошеня Олівера. Сім"я ще має ротвейлера Арта та домашню мишу. Дитбудинок сімейного типу зробили, об"єднавши дво- й трикімнатну квартири.

Раєвські взяли на виховання із дитбудинків п"ятьох дітей. Є дві 7-річні дівчинки — Вікторія й Тетяна. Ще 4-річна Марія, Дмитро, 10 років, і 15-річна Марина. 24-річний син Іван мешкає окремо від батьків. Раєвські мали доньку Марину. 1993-го вона загинула, втопилася на оболонській водоймі.

— Ми взяли Марину. Вона нагадує нашу доньку. Я із третього класу вчився кілька років у інтернаті. Мама мене віддала туди, бо сама виховувала двох дітей. Там побачив "прелести" сирітського життя. То й вирішив брати стількох дітей на виховання, скільки зможу. Щоб у них була нормальна сім"я.

У новій квартирі Раєвських — три спальні, навчальна кімната із великими столами, ігрова. У кожній — нові меблі, багато іграшок і фото в рамках.

— Зручно, що є велика кухня-їдальня та чотири туалетні кімнати, — каже Раєвський. Чоловік додає, що сім"я має намір взяти на виховання ще двох дітей. Якийсь час зачекають, аби 7-річна Тетянка увійшла в сім"ю. Олександр Раєвський родом із Донеччини. Десять років працював на шахті. 1985-го переїхав із родиною в Обухів, ще за п"ять років перебрались у столицю. Спершу жили в "гостинці" на Корчуватому. Потім 11 років — на острові Водників. Господар купив там капітанську каюту, обклав її цеглою й вийшов будинок на 115 кв. м. Раєвський каже, документи на дитбудинок і саму квартиру родині оформили та видали за рік. Син житиме на острові Водників. До нього приїжджатимуть улітку.

Сім"я перевела дітей зі школи N273 у сусідню — N227. Молодша Марія ходить у місцевий дитсадок N 696. Валентина, дружина Олександра, працює в ньому вихователем. Господар — водій у відділі "Київстар", каже, має вільний графік.

— Голосіївська райрада виділила родині дві квартири, які з"єднали. Вони залишаться у власності району. Знаю, що сім"я має намір розширити свою велику родину до 7–8 дітей, — каже "ГПУ" Ірина Чернілевська, 40 років, керівник районної служби у справах дітей.

Згідно із законом, дитбудинок сімейного типу — це сім"я, створена за бажанням подружжя або окремої особи, які беруть на виховання та спільне проживання не менше п"ятьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на 22 вересня 2008-го в столиці створено 10 таких будинків. У них виховується 61 дитина. Також є 32 прийомні родини, в яких 49 дітей. Усього в країні налічують 343 дитбудинки сімейного типу, в яких живе 2660 дітей.

Зараз ви читаєте новину «Дитбудинок Раєвських переїхав у п"ять кімнат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі