пʼятниця, 29 серпня 2008 18:17

Депутати дозволили приватизувати міські підприємства

У четвер 90 депутатів міської ради дозволили приватизувати ряд підприємств.

Ідеться про очікуваний продаж 25% акцій компанії "Київводоканалу", 28% — "Київгазу", 50% акцій ВАТ "Хліб Києва" та "Київспецтрансу". Донедавна вважалося, що ці виробництва контролює міська громада.

Лідер фракції Громадського активу Києва Олександр Пабат, 34 роки, переконує: акції слід продавати, бо підприємства є збитковими. 45-річний Юрій Бондар, керівник "Київенергохолдингу", куди входять "Київводоканал", "Київгаз" і "Київенерго", в кулуарах висловив думку, що міськрада після продажу й надалі дотуватиме їх. Бо вони надають послуги киянам. Бондар нагадав, що холодна вода в столиці коштує найдешевше в країні.

Фракція Блоку Віталія Кличка не голосувала за приватизацію. Вважають, продаж спричинить підвищення тарифів на ЖКГ (житлово-комунальне господарство).

— Буде підвищення тарифів, як це було з "Київхлібом". Раптом виявиться, що місту не вистачає води, газу й електрики, — каже депутат від фракції Блоку Кличка Дмитро Андрієвський, 41 рік. Його підтримує 50-річний депутат Іван Плачков, який раніше керував Київенерго.

— Тепер київська громада, депутатський корпус і адміністрація міста втрачає контроль над цими підприємствами. Ми — заручники цих монополій. В усіх цивілізованих країнах їх контролюють держава або громади. Іван Плачков запевняє, що збитковість цих виробництв спричинена недбалим керівництвом.

Депутати по-різному оцінюють їхню вартість. Плачков, Пабат та Андрієвський — у мільярди гривен. Леонід Черновецький переконаний, що після продажу акцій міський бюджет поповниться на 400 млн грн. А перший заступник мера Анатолій Голубченко стверджує, що не купив би акції навіть за копійку.

Зараз ви читаєте новину «Депутати дозволили приватизувати міські підприємства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі