четвер, 14 серпня 2008 19:35

Чотириметрового Буратіно на вулиці Гончара тесали 10 днів

"О-о-о! Який котяра, я в шоці!" — каже дніпропетровець 11-річний Владислав.

Хлопчик смикає бабусю за рукав, показує на дерев"яну скультуру кота. Той сидить на місці спиляної гілки клена й ніби розглядає перехожих, що гуляють площею біля Золотих Воріт.

Незабаром поряд з"явиться ще один. Він немов дряпатиметься на дерево за пташкою.

Кілька дерев у центрі, які Київзеленбуд визнав аварійними, перетворили на оригінальні скульптури. З"явилися кіт, Буратіно, ворони. Незвичні фігури вигадав віце-президент Київської ландшафтної ініціативи Володимир Колінько, 53 роки. Кореспонденти "ГПУ" пройшлися разом із ним вулицями.

— Бачите, жінка усміхнулася, помітивши нашого кота. Вона на якусь мить забула про свої негаразди. Отже, завдання виконане. Люди втомилися від машин, забудов і сміття. Вони мають відчувати себе комфортніше на вулицях міста, — переконаний Колінько.

На виготовлення кота він витратив майже $200. На сусідній вул. Золотоворітській скульптори із Закарпаття вирізьбили на стовбурі у скіфському стилі 3-метрову фігуру жінки. Вона полакована, прикрашена різьбою. Робили її протягом чотирьох місяців. Фігура обійшлася удвічі дорожче за кота — $500.

— А на цьому дереві, — Колінько показує на старий засохлий клен біля скіфської статуї. — Тут треба зняти гілки, почистити дупло. І вийде хатинка. А ще хочу знайти пеньок, аби зробити на ньому пляшку і штопор.

Кілька років тому на двох старих вербах, які розташовані неподалік місця, де незаконно хотіли побудувати висотку на алеї Пейзажній, відсохли великі гілки. Скульптори їх відрізали. Натомість приточили нові, підвісили до них керамічні дзвіночки.

— Вони навіть трохи дзвенять, коли віє вітер, але несильно. Щоб мешканці нас не побили, — сміється Колінько.

Прогнали майстрів лише раз, на вул. Чапаєва. Вони хотіли перетворити пеньок з-під старої тополі на символічний дерев"яний стілець. Із будинку вибіг літній чоловік. Махав ціпком, кричав, що йому тут фігури не потрібні, вимагав, аби стовбур зрізали під корінь.

Володимир Колінько запевняє: скульптури, виготовлені зі стовбурів, стоять міцно. Шкоди людям не завдадуть, бо гілки й верхівку дерева зрубують. Така фігура простоїть 10–20 років.

На обпиляному дереві по вул. Рейтарській, 30 вирізьбили шпаківню, біля якої вовтузяться семеро вороненят. На даху сидить біла ворона.

— Я створюю позитивні образи, — каже "ГПУ" Костянтин Критуцький, 26 років. Він вирізьбив кота, дзвіночки, ворон, крокодила й Буратіно. — Спершу малюю ескіз, основу скульптури роблю в майстерні. Деколи робота тягнеться місяць, деякі готові вже за день. Використовую лише природні матеріали — кераміку, дерево, гіпс. Основні мої інструменти — бензопилка та болгарка.

4-метрову скульптуру дерев"яного Буратіно на вул. Гончара, 57 Критуцький виготовив за 10 днів. До тіла згодом додав руки та голову. Витесав казкового героя зі старої липи. Цю деревину різьбити найкраще, каже Костя.

Володимир Колінько багато подорожує Європою, подібні скульптури бачив у Братиславі. Хоче, щоб таких фігур у нашому місті було більше. Але поки що в нього не вистачає часу й грошей на це.

— Якби кожна комерційна структура зробила у дворі щось подібне, то жилося б у місті веселіше. Боюся, що влада забюрократизує цю акцію. Тоді, щоб отримати старе хворе дерево і щось зробити на ньому, треба буде пройти купу інстанцій, оформляти чимало дозволів, — продовжує Колінько. — Якщо за справу візьметься влада, то в місті різьбитимуть дерев"яні скульптури письменників і політиків.

Шевченківський зеленбуд підтримує ідею Володимира Колінька.

— Я лише питаю — "Віддасте мені оце старе дерево?". Якщо віддають, кажу хлопцям-скульпторам. А вони вирішують, що там робити.

Першим вирізьбили крокодила

Перші дерев"яні скульптури Колінька з"явилися у столиці торік у сквері ім. Чкалова на перехресті вул. Гончара й Коцюбинського.
Випускники академії мистецтв вирізьбили там крокодила, рибу та двох метеликів із дроту. Акція називається "Деревам — нове життя". Володимир Колінько закликає міських бізнесменів підтримати його. Бажаючі можуть звертатися в Київську ландшафтну ініціативу або Національний екологічний центр України.

Зараз ви читаєте новину «Чотириметрового Буратіно на вулиці Гончара тесали 10 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі