понеділок, 14 січня 2013 22:23

Чиновники замилюють очі наданням Гостинному двору статусу пам'ятки

Чиновники замилюють очі наданням Гостинному двору статусу пам'ятки
Фото: kiev.pravda.com.ua

Сьогодні у ЗМІ повідомили про те, що Гостинному двору надали статусу пам'ятки містобудування. Чи дасть цей статус якийсь захист для споруди у коментарі для Gazeta.ua розповів один з кураторів руху "Захисти старий Київ" Ігор Луценко.

"Статус пам'ятки містобудування дали не Гостинному двору, а всій Контрактовій площі, - сказав Ігор. – За офіційною позицією чиновників із Міністерства культури, те, що дали цей статус, ніяким чином не заважає забудовникам робити свій проект саме у Гостинному дворі. Тому, що Гостинного двору стосується дуже обмежене коло обмежень, заборон і так далі. Це така їхня позиція на сьогодні. Враховуючи, що є такий статус і є такі погані чиновники в Міністерстві культури Гайчевський і Грановський, то фактично бачимо, що це така піар-акція. Тобто Гостинному двору не повернули його статус, а придумали новий статус для Контрактової площі - ніби вони щось залежне від себе зробили. Хоча насправді це так не є".

Активісти сподіваються, що після виборів у Київраду ситуація навколо Гостинного зміниться.

"Ми будемо захищати Гостинний двір і надалі – переконує чоловік. - Як мінімум такий гарний рубіж – це вибори до Київради. Коли там буде новий склад, то буде реальна можливість міськраді, як влад. Сподіваюся, що там опозиція отримає більшість й прийматиме рішення на користь киян. Тому нам треба протриматися до виборів. А можливо, за певних умов, вдасться й скоріше ґрунтовно перешкодити їм проводити там свої роботи".

Луценко впевнений, що у Гостинному дворі буде мистецький центр.

"Зараз ми контролюємо певну частину Гостинного двору, - повідомив Луценко. - Ми заволоділи декількома приміщеннями. Вони знаходяться під нашим контролем і ми там постійно сидимо. Понад 80% гостинного двору перебуває під контролем забудовника. Там періодично якісь роботи проводяться, але не інтенсивні. По периметру прокладають труби й щось із електрикою роблять, але це їм ніхто не заважає робити. Нехай зроблять щось хороше для майбутнього мистецького центру, що тут буде".

Наразі у Гостинному постійно перебувають захисники.

"Частина людей майже постійно живе у Гостинному дворі, а частина по графіку приходить, - розповів активіст. - Ночує зазвичай близько 15 людей постійно, вдень у великі події, то може бути й кілька десятків при потребі. Хто не може довго перебувати там, то приносять їсти, хтось грошима допомагає. Отак і живемо".

Зараз ви читаєте новину «Чиновники замилюють очі наданням Гостинному двору статусу пам'ятки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі