вівторок, 13 листопада 2007 07:04

Черновецький викурив шість цигарок, очікуючи на президента

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Працівники книгарні ”Смолоскип” на Межигірській помітили: мер уважно запам’ятовував, які саме книги купував президент. А потім придбав собі кілька таких самих
Працівники книгарні ”Смолоскип” на Межигірській помітили: мер уважно запам’ятовував, які саме книги купував президент. А потім придбав собі кілька таких самих

У п"ятницю ввечері частину подільської вулиці Межигірська взяли під охорону працівники ДАІ й Управління державної охорони.

Квартал між Нижнім Валом і Ярославською оточили невисокі чоловіки міцної статури. Вони були в чорних теплих куртках і бейсболках. Стояли через кожних 2–3 м. Охороняли вхід до видавництва й книгарні "Смолоскип", що розташована на Межигірській, 21. Чекали на главу держави.

— Туди не можна.

— Я по виклику, трубу нада отрємонтіровать! — хрипло пробує пояснити 65-річний Володимир, сантехнік подільського ЖЕКа, працівникові держохорони.

— Вас ніхто не пустить, — не пропускає той.

Сантехнік зрадів, розвернувся й пішов назад, до контори, тримаючи під пахвою розвідний ключ.

У книгарні на президента чекали кілька десятків осіб, зокрема міністр МЗС Арсеній Яценюк та керівник головної служби гуманітарної політики Секретаріату президента Олександр Биструшкін. Останній зізнався "ГПУ", що було "надзвичайно важко" переконати чиновників секретаріату, аби Віктор Ющенко приїхав відзначити День української письменності саме в книгарню на Межигірській.

— Казали, вона надто маленька, лише дві кімнати. Тут немає місця для такого заходу, — згадує Биструшкін.

Але президент приїхав. У супроводі кортежу — двох чорних "мерседесів" з однаковими державними номерами, чорного мінівену й "мерседеса" ДАІ.

У книгарні на нього чекали міський голова Леонід Черновецький і секретар Київради Олесь Довгий. Вони намагалися стояти поруч. До книгарні приїхали майже за годину до початку заходу. Подоляни, з якими спілкувався кореспондент "ГПУ", стверджували: доки чекали президента, Черновецький і Довгий "обійшли всю Межигірську". Кілька хвилин постояли у "Смолоскипі", а потім вирішили випити кави. Вийшли на вулицю, пройшли метрів із 50 до перехрестя з Ярославською. Тоді перейшли на інший бік вулиці по пішохідному переході (у цьому кварталі більшість киян перебігає Межигірську, не звертаючи уваги на пішохідний перехід). На тій частині вулиці, де будинки мають парні номери, зайшли до кав"ярні "Кавове зерня". Увійшовши до приміщення, мер і секретар пройшли через зал гральних автоматів, а потім спустилися крутими сходами донизу.

"Кавове зерня" — стильна кав"ярня. Щоп"ятниці ввечері тут збираються, як правило, працівники подільських офісів. Деколи в ній проблематично знайти вільне місце. В одному із залів Черновецький і Довгий замовили столик на чотири персони, розташований зліва від входу. Заплатили за нього 200 грн. Каву чиновники пили хвилин 40. Офіціанти, з якими вдалося поговорити, згадали, що Черновецький пив "Каву по-київськи" зі збитими жовтками. Порція такої коштує 15 грн. Мер багато курив. Обслуга тричі міняла попільничку. У ній було, як мінімум, шість недопалків.

Випивши кави, чиновники повернулися до книгарні. Коли приїхав президент, у них забракло грошей на придбання кількох книжок. Кореспондент "ГПУ" був свідком, як Олесь Довгий попросив Черновецького позичити йому. Секретар Київради тримав чотири купюри по 10 грн. Мер відповів Довгому, що в нього теж немає грошей.

Продавці книгарні "Смолоскип" показали "ГПУ" чек на 609 грн із переліком книг, куплених Віктором Ющенком. Глава держави, зокрема, придбав "Історію Європи" Нормана Дейвіса, листування сучасників гетьмана Мазепи та книгу про Голодомор.

Леонід Черновецький за книги віддав 146 грн.

— Я помітила, що мер уважно придивлявся до тих книг, які купував Ющенко. А потім і собі вибрав дві з них — історичні документи часів Мазепи та про Голодомор, — розповіла "ГПУ" Ольга, продавець книгарні.

Зараз ви читаєте новину «Черновецький викурив шість цигарок, очікуючи на президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі