пʼятниця, 28 грудня 2007 07:06

Черновецький планує відроджувати на Дніпрі пороми

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Євген Шаповал в аудиторії Академії водного транспорту на Подолі
Євген Шаповал в аудиторії Академії водного транспорту на Подолі

Міський голова Леонід Черновецький, 56 років, заявив, що Києву необхідно відроджувати на Дніпрі пороми.

Про це Черновецький говорив 21 грудня після громадських слухань, на які зібрав студентів випускних курсів усіх міських вузів. Молодь запросили до колонної зали мерії, аби обговорити, як можна покращити життя в місті.

— Ми не користуємося Дніпром, і доки до 2010 року відкриємо автомобільний рух на новому мості, а 2011-го— метро на Троєщину, я хотів би впровадити ідею одного зі студентів про введення поромного з"єднання. Із транспортом на Троєщину нині складно, — сказав Черновецький.

Як з"ясувала "ГПУ", ідея порома належить студентові Академії водного транспорту Євгенові Шаповалу, 22 роки. Він запропонував використовувати цей транспорт для перевезення пасажирів через Дніпро. Якщо точніше, з Харківського масиву — через Поділ — на Оболонь.

Із Євгеном зустрічаємося в академії на вул. Фрунзе, 9, що на Подолі. Він навчається на 4-му курсі факультету судноводіння. Відмінник, староста групи і командир потоку судноплавного факультету. Чорнявий, невисокий. Веде себе по-діловому. Із викладачами вітається за руку. Ходить із коричневим шкіряним портфелем.

— Ідея порома виникла спонтанно. Якось із друзями говорили, що добре було б перебиратися поромом з Правого на Лівий берег. Усі, хто живе на Троєщині та Харківському масиві, скаржилися на затори, через які дорога в академію займала по 2–3 години. Спершу посміялися. А потім подумав: це ж добра ідея. Коли напередодні громадських слухань, у четвер, в аудиторію зайшов декан Володимир Мандровський і запитав, хто хоче поставити меру запитання чи висловити пропозицію, я вже знав, що пропонувати йому, — говорить Євген.

Наприкінці слухань у мерії до Євгена підійшла заступник начальника головного управління КМДА у справах сім"ї та молоді Тетяна Пугачова і попросила надіслати їй письмовий проект, який вона подасть міському голові. Євген пообіцяв: за місяць він буде готовий.

— Для вантажних поромів, де поміщається 50–100 автівок, спершу треба зробити транспортні розв"язки. Думаю, його можна встановити між Пішохідним і Залізничним мостом або поряд із Московським мостом, де часто затори. Цей проект можна втілити вже за рік, впевнений Євген Шаповал.

— Киянам використовувати пором вигідно, бо Дніпро не замерзає вісім місяців. Через глобальне потепління переправлятися ним можна цілий рік, — каже Євген. — Зараз уявлення киян про пороми дещо розмиті. Насправді — це просторі теплоходи зі скляним верхом, комфортними сидіннями, — пояснює студент. — Плата за проїзд має бути вищою, ніж в іншому транспорті, від двох гривень. Від Харківського масиву до Оболоні треба брати за проїзд не більше 5 грн. Переїхати з одного берега на інший на поромі займе не більше п"яти хвилин.

Євген мешкає на Оболоні. На факультет судноводіння вступив, бо в родині династія моряків. Дід ходив морем моряком, батько — капітаном дальнього плавання.

Євген Шаповал каже, що має ще кілька ідей для Леоніда Черновецького.

Зараз ви читаєте новину «Черновецький планує відроджувати на Дніпрі пороми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі