середа, 13 червня 2007 07:05

Бювети з поганою водою закриватимуть

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  На вул. Борщагівській у дворі будинку №14а кияни на бюветну воду не скаржаться. А от свердловину по вул. Богдана Хмельницького біля будівлі Київпроекту — ВАТ ”Київводоканал” закриє — якість води тут не відповідає нормам
На вул. Борщагівській у дворі будинку №14а кияни на бюветну воду не скаржаться. А от свердловину по вул. Богдана Хмельницького біля будівлі Київпроекту — ВАТ ”Київводоканал” закриє — якість води тут не відповідає нормам

Кияни в різних районах міста скаржаться, що вода в бюветах стала гіршою за якістю. Мовляв, пахне вона гнилою річкою, швидко "зацвітає", випадає у ній чималий осад.

— Моя невістка каже, що в неї в жовчному міхурі пісок зібрався від цієї води. Я ж беру її лише тому, що не можу пити воду з хлоркою, — каже Ніна Іванівна Григор"єва, 70 років.

Вона бере воду в бюветі в парку Перемоги біля метро Дарниця.

— Я нічого на ній не готую, лише чай п"ю. У неї специфічний запах, а коли кип"ятиш, багато білого осаду — веде далі жінка. — Вода ця непридатна, і взагалі, яка вона там артезіанська! Тепла, із запахом, як водопровідна.

Пенсіонерка Тетяна Костянтинівна користується свердловиною на вул. Герцена неподалік Лук"янівської.

— Я живу тут поруч, і всі мої сусіди користуються цією водою, — каже жінка. — Раніше вода була набагато чистішою, а зараз чомусь пішов осад.

Тут же поряд набирає воду в пластикові пляшки 61-річна пані Світлана.

— Моя сусідка якось брала воду на "Зоологічній", і каже, що через воду в неї почала боліти печінка, — додає, почувши розмову.

Мережа бюветів у Києві працює із 1986 року — тоді у зв"язку із аварією в Чорнобилі гостро поставили проблему якості питної води. Відтоді обладнали 206 бюветів. Ще 3 зараз саме готують до експлуатації, повідомили у ВАТ "Київводоканал". Там же запевнили, що центральна лабораторія водоканалу щодня перевіряє якість води на 40 контрольних точках у місті.

— Якщо вода не відповідає стандартам по запаху, осаду, ми постановою санстанції бювет закриваємо, — розповідає 63-річна Інна Лавринчук, головний технолог ВАТ "Київводоканал". — Протягом тижня прочищаємо труби стиснутим повітрям, хлором, відмиваємо іржу. На Борщагівці, наприклад, взагалі закрили бювет, перебурювали свердловину. Зараз закриваємо бювет на вулиці Богдана Хмельницького, біля Київпроекту. Що ми тільки з нею не робили, з тією свердловиною. Не допомагає. Із водою там не все гаразд, людям її вживати не потрібно.

Вода у бюветах псується тоді, коли свердловину мало використовують, пояснює Інна Миколаївна:

— Вода задихається. З"являється присмак заліза, запах сірководню, марганцю, утворюється іржа. Якість залежить також від того, як побудований бювет. Загалом же вода безпечна для споживачів, з фізіологічного погляду сприятлива по мікро- і макроелементах.

Лише на 25 бюветах працюють системи доочистки води — фільтри, які зменшують її жорсткість, нейтралізують мінерали. Обладнані ними свердловини в парку Шевченка, на вулицях Попудренка, Мартиросяна, Червонозоряному проспекті та одна на Теремках.

За даними "Київводоканалу", щодоби столиця споживає близько мільйона тонн води.

Зараз ви читаєте новину «Бювети з поганою водою закриватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі