четвер, 25 жовтня 2007 07:14

Братство Невського проти зміни назви вулиці

Всеукраїнське православне братство Олександра Невського вимагає від Київради не перейменовувати вул. Січневого повстання іменем гетьмана Івана Мазепи.

"Історичній вулиці в центрі Києва хочуть присвоїти ім"я відлученого від православної церкви гетьмана Івана Мазепи, відомого сучасникам як людина, що схильна до пороку й аморальності. Він вдавався до гріха, розпусти, починаючи з часу своєї молодості, коли жив разом із дружиною польського шляхтича, і до старості, коли спокусив свою хрещеницю Мотрону. А розпуста по відношенню до хресного чада особливо строго засуджується Церквою і православними людьми", — написано у заяві громадської організації.

Там же зазначено: перейменовуючи вулицю, Київрада знущається з думки "канонічної православної церкви".

Тим часом секретар Київради Олесь Довгий, 26 років, сподівається, що депутати перейменують вулицю на сесії 25 жовтня.

— Можливо, фігура Івана Мазепи досить спірна, однак безсумнівним є факт, що за гроші цього гетьмана відреставрували Києво-Печерську лавру, — каже Довгий.

Секретар Київради висловив ще один аргумент. За його словами, комплекс "Мистецький арсенал" відкриють наприкінці 2009-го. І на час відкриття він має розташовуватися саме на вул. Івана Мазепи.

Вулиця з"єднувала Поділ із Печерськом

Вулиця Січневого повстання пролягає від площі Арсенальної до площі Героїв Великої Вітчизняної війни. Виникла на відомому з часів Русі Іванівському шляху, який з"єднував Поділ із Печерськом. Вулиця як така існувала з початку XVIII ст. під назвою Велика, Велика Микільська.

Зараз ви читаєте новину «Братство Невського проти зміни назви вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі