вівторок, 17 липня 2007 07:05

Бомжі влаштовують пожежі в пам"ятках архітектури

Автор: фото: Андрій Шматов
  Микола Зінченко живе в закинутому будинку на вулиці Щекавицькій. Каже, після дощів будинок залило водою, тому зараз чоловік ночує в під’їздах
Микола Зінченко живе в закинутому будинку на вулиці Щекавицькій. Каже, після дощів будинок залило водою, тому зараз чоловік ночує в під’їздах

За один тиждень липня в Києві ледь встигли погасити три будинки — на Подолі, Бессарабці та на Оболоні. Пожежі, за даними столичного ГУ МНС спричинили безпритульні. Вони влаштовують домівки в підвалах, на горищах житлових будинків та в покинутих спорудах.

— Іноді бомжі розводять вогнища просто на підлозі, де куховарять, — говорить Роман Журавльов, прес-секретар ГУ МНС України в м. Києві.

11 липня запалав відселений будинок на вул. Межигірській, 27 — пам"ятка архітектури 1902 року. Києвознавці кажуть, цікавий він тим, що свого часу був найвищим на Подолі. Коли пожежу гасили, з вогню витягнули 5 бомжів. Одного із них, 26-річного хлопця, з опіками доправили до лікарні.

Того ж дня бомжі запалили колишній магазин на вул. Зої Гайдай, 2, а 12 липня — будинок на Бессарабській площі в центрі Києва.

Безпритульні зізнаються, що пожежі в місті часто трапляються через них.

— Будинок на Межигірській наші спалили, але вони не винні, — каже 43-річний Олег Буймистр, родом із Харкова. Разом із іншими бомжами він ночує в покинутому будинку по вул. Щекавицькій на Подолі. — Ми замучені, цілий день собираємо мукалатуру, пляшки. Вечором ледь ноги несемо. То можем і закурить у кроваті, буває, трохи вип"ємо. Заснув, а цигарка з рук і випала. Я сам уже двічі горів, але спасся.

На Поділ з"їжджаються жити бомжі з усієї України. Брудну площу між вулицями Верхній Вал і Костянтинівською вони називають "п"ятачком".

— Київ — це хлібне місто. Так добре хіба що в Ташкенті, — розмахує целофановим пакетом 60-річний Микола Зінченко, родом із Києва. — Тут збираються мєстні київські бомжі, купуємо горілку й п"ємо.

Микола Іванович — колишній майор, народився в Києві. Каже, 1968-го вводив танкові війська в Чехословаччину. Розповідає, що 11 років тому мав сім"ю і квартиру N9 на вул. Олегівській, 40.

— Зараз там живуть інші люди, молода сім"я. Часто приходжу туди, згадую, як із жінкою колисали сина, — розповідає чоловік. — Коли ми дізналися, що син — наркоман, я запив. З жінкою лаявся. От вона і не витримала — розвелася, квартиру продала.

Неподалік від "п"ятачка" Подільський райвідділ міліції.

— Тут менти ганяють і б"ють, але не так, як дома, — кажуть гуртом п"яні чоловіки. — На Майдані гірше, менти ребра ламають. А на Подолі повно пустих будинків. Заходимо вночі, щоб ніхто не бачив, і спимо.

Зазвичай бомжі втікають із місця пожеж, каже прес-секретар ГУ МНС України в м. Києві Роман Журавльов. Частіше за будинки вони підпалюють смітники. Тим часом виїзд одного пожежного авто коштує державі близько 3 тис. грн. Від початку року на київські сміттєві пожежі держава витратила понад 1,5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Бомжі влаштовують пожежі в пам"ятках архітектури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі