вівторок, 06 березня 2007 18:08

Біля "України" з"явилися міняли

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Вівторок, 6 березня, 10.00, біля універмагу ”Україна”. У центрі фото — дві жінки-міняли
Вівторок, 6 березня, 10.00, біля універмагу ”Україна”. У центрі фото — дві жінки-міняли

МІНЯЛИ з"явилися зо два місяці тому, розповідають кияни, які працюють і живуть поблизу універмагу "Україна" (пл. Перемоги).

Заборонений законом обмін валют пропонують шестеро пенсіонерок, які, напевне, працюють під чиїмось "прикриттям". Стоять вони поблизу виходу з підземного переходу. До універмагу виходять щодня. З"являються зазвичай близько дев"ятої ранку, стоять до обіду.

У руках жінки тримають пошарпані сумки. Стоять біля припаркованих на площі таксі й пошепки пропонують продати чи купити долари. Запевняють, що курс валюти в них вигідніший, "аніж у будь-якому київському банку". Через дорогу стоїть обмінник, у якому долар купують по 5 грн 40 коп., а продають по 5 грн 80 коп. Курс купівлі долара в мінял на 5 коп. вищий — 5.45. В інших обмінниках міста долар можна купити по 5.05.

Міняли кажуть, їхніми послугами користуються багато людей. Пенсіонерок, здається, захищають місцеві таксисти. Одна із жінок розказала "ГПУ", що тиждень тому була бійка, бо невідомий спробував вихопити сумку з грошима. Таксисти вступилися за жінку та відбили сумку в чоловіка. Із собою міняли щодня  мають як мінімум кілька тисяч гривень.

Охорона магазину, який належить закордонному інвесторові, на мінял не звертає уваги. В універмазі кажуть, оскільки жінки стоять не на території "України", то це їх не обходить.

Раніше пенсіонерки-міняли поблизу "України" були звичним явищем, однак потім вони зникли.

Начальник прес-служби київської міліції Володимир Поліщук, 43 роки, розповів "ГПУ", що міліціонери Шевченківського райвідділу раз на тиждень проводять перевірки біля універмагу "Україна". Пенсіонерки, побачивши міліціонерів, розбігаються. Коли оперативникам таки вдається затримати мінял на гарячому, їх відправляють до райвідділу, складають протокол про адміністративне правопорушення. Потім справу направляють до суду. Чотири пенсіонерки вже сплатили адміністративний штраф, їх відпустили.

— Це явище було характерне в дев"яностих роках. Важко сказати, чому вони знову почали міняти валюту на вулиці. Я впевнений, що це до певного часу, потім знову самі зникнуть, — зазначає Володимир Поліщук.

Крім міліції, пенсіонерок ганяють і податківці. Послугами мінял біля "України" користуються здебільшого приїжджі або кияни, яким швидко треба продати невелику суму валюти.

Зараз ви читаєте новину «Біля "України" з"явилися міняли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі