четвер, 20 вересня 2007 07:01

Бетонні піддашшя міняють на безпечніші

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Робітники з підприємства ”Кронос” установлюють каркас для нового піддашшя
Робітники з підприємства ”Кронос” установлюють каркас для нового піддашшя

Увесь минулий тиждень будівельники збивали старі бетонні піддашшя зі входів до під"їздів до житлового будинку N13 по вул. Івана Микитенка, що на Воскресенці.

У червні над входом у четвертий під"їзд обвалився старий бетонний "козирьок". Молода 25-річна киянка поверталася з прогулянки сквером з маленькою донькою. Пройшла з візочком у під"їзд, як раптом за її спиною обвалилася бетонна плита, що нависала над входом. Жінку потім півтори години приводили до тями. На місце пригоди приїхали комунальники, чиновники з Дніпровської райдержадміністрації. Кілька днів вивчали всі бетонні плити, що нависали над під"їздами. Нині будівельники їх усі позбивали.

— Інакше як дебілом не можу назвати того, хто проектував ці "козирки", — обурюється  зварювальник із бригади, що займається встановленням нових навісів. — Оця бетонна дура важить дві тонни, уявляєш? І ці дві тонни опиралися всього-на-всього на єдиний металевий стовп. Вони могли обірватись у будь-яку мить.

Старі бетонні "козирки" поміняють на нові полегшені конструкції з металу.

ЖЕКівці встановили, що плита обвалилася через гнилу металеву арматуру. "Козирки" встановлювали 30 років тому. У конструкцію і в дощ і в сніг постійно просочувалася вода. Це призвело до того, що арматура почала кришитися.

— Я був того дня на місці за десять хвилин після того, як звалилася плита, — розповідає "ГПУ" начальник комунального підприємства "Дирекція з управління та обслуговування житлового й нежитлового фонду Дніпровського району" Михайло Кондратов, 43 роки. — Спеціалісти ЖЕКу обстежили будівлю. Аварійна ситуація з піддашками склалася й у сусідньому 15-му будинку. Власне, в цих двох будинках ми й замінюємо старі бетонні плити новими, легшими та надійнішими конструкціями.

Новий дах виготовлять із жерсті. Він буде трохи нахиленим. Завдяки цьому вода з піддашшя стікатиме по боках від входу. Нові піддашки встановлює підрядчик — компанія "Кронос". Конструкція важитиме близько 150 кг.

Михайло Кондратов говорить, що в Дніпровському районі майже 100 таких "ненадійних" піддашків. Та комісія виявила: аварійна ситуація склалася саме з п"ятнадцятьма, розташованими над входами до будинків NN13 і 15.

Цікаво, що ремонтують їх не за кошти районного чи міського бюджету, а за рахунок коштів, які мешканці району сплачують за квартплату та утримання прибудинкової території.

Зараз ви читаєте новину «Бетонні піддашшя міняють на безпечніші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі