пʼятниця, 31 серпня 2007 07:01

Банда дітей грабує жінок на Лісовому масиві у Києві

Автор: фото: Олександр КУЦИЙ
  Жителі Лісового масиву настільки звикли до випотрошених сумок, що не звертають на них уваги
Жителі Лісового масиву настільки звикли до випотрошених сумок, що не звертають на них уваги

Десятки випотрошених і розрізаних жіночих сумочок— на тротуарах, у дворах, під лавками. Така картина стала звичною для киян, які живуть неподалік будівельного ринку Юність (вул. Братиславська, Лісовий масив).

Кожен місцевий бачив ці порізані й спустошені сумочки. Увечері від метро Чернігівська киянки повертаються додому групками. Вони йдуть погано освітленими вулицями, намагаючись не відставати одна від одної, в напрямку Соцмістечка. Це для того, аби в разі нападу грабіжників дати гуртом відсіч. Але, кажуть місцеві, й такий спосіб не завжди спрацьовує. Бо зловмисники нападають на жертв, як правило, біля дверей під"їздів.

— У це важко повірити, але нападають на жінок діти. Вік злочинців — від десяти до п"ятнадцяти років, — упевнена місцева киянка Юлія Шевченко, 20 років. — Хто зверне увагу на дитину, яка тобі — по пояс? А воно йде поряд, придивляється, вивчає, чи не зустрічає жінку чоловік. Біля будинку, коли та втрачає пильність, злочинці нападають. А потім зранку виходиш із дому, а на землі вже валяються документи, кредитки, косметички. Інколи грабіжники підкидають непотрібні їм сумочки на місце нападу. Забирають лише гроші й мобільники, — каже жінка.

Юлія Шевченко додає, що часто бачить у мікрорайоні патрульних міліціонерів. Та напади на жінок, тим не менше, не припиняються.

— Недавно на мою подругу напав малолєтка, відібрав сумку, ледь не побив, — каже Юлія. — Вона звернулася по допомогу в міліцію. А там замість того, щоб розслідувати злочин і затримати злочинця, все перекрутили. Міліціонери почали звинувачувати подругу. Мовляв, вона познайомилася з нападником і віддала йому свій телефон. Буцімто не було жодного грабежу! Подруга так і не змогла довести, що не була знайома з нападником. Так все діло й заглохло, — махає рукою жінка.

Міліціонери звинуватили подругу, що вона віддала телефон нападникові

Одне з улюблених місць нападів — маршрут, що пролягає від місцевого супермаркету "Фуршет" (вул. Братиславська, 14б) до вулиці Шолом-Алейхема (масив Лісовий).

— Припускаю, що поблизу "Фуршету" працює невеличка банда, — розповідає "ГПУ" киянка Світлана Грудка, 39 років. — Один із компанії, напевне, вистежує жертву ще в супермаркеті, дивиться, який у неї телефон, скільки грошей. Придивляється, чи зустрічає жінку при виході чоловік. Якщо ніхто не супроводжує, компанія йде за нею. Нападають у районі спортмайданчика. Дорога від "Фуршета" пролягає через щільно набудовані будинки, тому грабіжникам легко втекти. Я була свідком, як на жінку напала компанія метрів за сто від супермаркету. Хотіли вирвати сумку, а вона була намотана на руку. Першому нападникові вирвати її не вдалося. Тоді до жінки ззаду підбіг інший, на вигляд — зовсім дитя, й ударив під коліна. Нещасна впала і притисла сумку тілом до землі. Біля під"їзду неподалік сиділи жінки й почали кричати. Діти-нападники перелякалися й розбіглися. Сумку так і не відібрали, — згадує жінка.

Світлана Грудка каже, що злочинців описати важко. Нападають вони раптово.

— Худі, низького зросту, коротко стрижені, одягнені в темні штани й темні футболки. Лице не показують, стараються пригинатися під час нападу, — веде дала Світлана.

Частина опитаних "ГПУ" місцевих чоловіків зізналися, що не завжди можуть зустріти дружину з роботи. Іноді просять знайомих, аби вони вийшли до метро.

— Я постійно виходжу зустрічати дружину, — розповідає 35-річний Сергій. — Її два роки тому пограбували й побили в нашому районі. Якщо зустріну цих козлів, то власноруч поперебиваю їм руки й ноги. Щоб вони півроку лежали прикутими до ліжка, — нервується чоловік.

Про постійні грабежі перехожих бандою неповнолітніх у місцевому Дніпровському райвідділі добре знають. Запевняють, що роблять усе можливе, аби встановити й затримати бандитів.

— У цьому районі підвищений рівень злочинності. За день надходить кілька заяв про пограбування. Важко навіть уявити, скільки потерпілих не звертаються до нас по допомогу. Ми не можемо сказати, хто причетний до грабежів. Це міська окраїна, тому можуть грабувати навіть приїжджі діти, які втекли від батьків, або ж безпритульні. А може, це малі кияни з неблагополучних сімей. Ми збільшуємо кількість патрульних постів у районі, — запевняють "ГПУ" у райвідділі.

Зараз ви читаєте новину «Банда дітей грабує жінок на Лісовому масиві у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі