четвер, 30 жовтня 2008 18:43

Аварійне дерево переробили на скульптуру

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Скульптор Владислав Карачєнцев працює, слухаючи танцювальну музику з плеєра
Скульптор Владислав Карачєнцев працює, слухаючи танцювальну музику з плеєра

Першу скульптуру зі спиляного клена має завершити до морозів різьбяр Владислав Карачєнцев, 32 роки.

Називається вона "Материнство". Стовбур дерева, з якого різьбить чоловік, біля будинку N19б на вул. Рейтарській, що в центрі міста. Скульптура майже готова. Жінка тримає у лівій руці голуба, а правою притискає до себе хлопчика. Її висота — 2,3 м.

Владислав приходить різьбити стовбур клена щодня, із 13.00 до сутінків. Обід, літровий пакет молока і дві здобних булочки, кладе поряд, на підвіконні першого поверху. Працюючи, слухає плеєр, налаштований на радіохвилю "Кіс ФМ". Каже, танцювальна музика допомагає працювати.

— Різьбити скульптуру на вулиці важко. Матеріал нема як повернути і пристосувати до себе. Увесь час кручуся біля нього, присідаю, вигинаюся. Ну й люди часто підходили, багато хто просто гадив твою роботу. Дивляться на незакінчений образ, критикують. Сварять, що спиляли дерево. Пояснюю, воно ж від вітру зламалося, — розповідає Владислав "ГПУ".

Різьбяр говорить, що після емоційних розмов із кількома перехожими хотів кинути інструменти й більше не повертатися на Рейтарську. Та продовжував працювати. І перехожі почали зупинятися біля скульптури, що набувала чіткіших рис.

— Дивилися, вгадували, майже всі розуміли мій задум. Дякували, що прикрасив вулицю. Оце вже мене надихало. Хотів творити, дарувати людям гарний настрій, — згадує різьбяр.

Владислав працює над фігурами жінки й хлопчика сім місяців. Це його перша вулична робота у столиці. Працює повільно, деревину знімає по кілька міліметрів, боїться зіпсувати стовбур. Каже, якщо неточно зарізати контури, то зникне симетрія й тоді нічого хорошого не вийде.

Скульптуру матері Владислав присвятив дружині і 3-річному синові.

— Хотів передати символ материнства, любові й миру. І надати стовбуру нове життя, — додає.

Різьбяр отримає за роботу тисячу доларів. Запевняє, це небагато, ринкова вартість такої скульптури становить $5 тис. Чоловікові залишилося вирізьбити сукню. Потім він зашліфує дерево, затре тріщини, полакує. На вулиці стоятиме років 20.

— Вона надихає на позитив. Образ матері не залишить байдужим нікого. Я згадала про своїх дітей, про маму. Мені подобається робота майстра. Хай краще будуть фігури замість аварійних дерев, які можуть впасти людям на голову, — каже "ГПУ" столична жителька Надія В"юник, 57 років.

Зараз ви читаєте новину «Аварійне дерево переробили на скульптуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі