четвер, 05 квітня 2007 18:04

Яскраві барвники для яєць шкідливі для шлунка

За перші два дні Страсного тижня — понеділок і вівторок — 79-річна киянка Марія Ялинська заробила сотню гривень. Жінка торгує наклейками та барвниками для пасхальних яєць.

На ринку "Дніпро" на Борщагівці бабуся щоранку ставить табуретку і розкладає на ній "вітрину". Каже, найбільше беруть наклейки. Коштують вони по 2 грн за упаковку із семи картинок. Більшість — зображення Ісуса Христа або відомих ікон. Фарби продає по 2,5 грн за упаковку — має вистачити на 50 яєць. Найдешевші паперові пакетики з барвниками коштують по 35 коп., або три штучки на гривню.

— Наклейки і красітєлі мені дочка з роботи приносить, — каже Марія Ялинська.

Де та працює, розповідати навідріз відмовляється. На упаковках написано, що продукція вироблена у Рівному.

У відділі гігієни Інституту екогігієни та токсикології харчування тестують усі барвники, які ввозять і виробляють в Україні.

— Не шкідливі тільки природні барвники, — розповідає науковий працівник інституту Тамара Іванова, 47 років. — Щоб не отруїтись, треба у продавців запитувати дозвіл на продаж саме цієї продукції. Це може здатися дивним, але по-іншому ніяк. Фарба може бути навіть токсичною. Яйце в ній повариться, барвник пройде крізь шкарлупу — і шлункові хвороби забезпечені.

Іванова каже, що на ринках багато продають фіолетової фарби для яєць. Виявляється, на Великдень розпродують ту фарбу, якою зазвичай ставлять печатки на кожному десятку яєць. Вона не дуже шкідлива, але синтетична.

— Наклейки зроблені з поліпропіленової плівки, на ній міцно фіксується фарба. Інші використовувати може бути небезпечним для життя. Я ніколи не купую всю цю хімію. Фарбую в цибулинні або натираю червоний буряк на мілкій терці й проварюю у ньому. Яйця тоді ніжно-бузкові, — каже пані Тамара.

Киянка Тетяна Лисенко, 67 років, щороку фарбує яйця тільки у коричневий колір.

— У мене й чоловіка хворі шлунки, організм одразу реагує на хімію. А в лушпинні ще моя мати варила й бабця. Це ж природний барвник, здоров"ю не шкодить. До того ж безкоштовний, — каже жінка.

Її товаришки-пенсіонерки фарбують яйця у цибульному лушпинні або в зеленці. У кого завалялася стара марганцівка — використовують її.

Тетяна Лисенко до Великодня вже приготувала 30 яєць. На свято до неї прийдуть діти й онуки.

Зараз ви читаєте новину «Яскраві барвники для яєць шкідливі для шлунка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі