пʼятниця, 10 серпня 2007 07:09

Архістратиг відповідає канонам

Екс-мер Києва Олександр Омельченко, 69 років, прокоментував "ГПУ" ініціативу столичної мерії замінити скульптуру архістратига Михаїла на майдані Незалежності.

Він, мовляв, може лише шкодувати, що поважні особи з мерії та Києво-Печерської лаври не знають історії та церковних канонів.

— Здавна відомо: жодного воїна та покровителя — архістратиг Михаїл вважався покровителем нашого золотоверхого Києва з часів Київської Русі — ніколи не зображують у блакитних або бежевих кольорах. Плащ в архістратига темний, бо він — воїн. Йому як небесному посланцю притаманні золоті крила. Цю вимогу ми дотримали, коли виготовляли скульптуру. Впевнено кажу: архістратиг повністю відповідає церковним канонам, — переконаний Олександр Омельченко.

Колишній міський голова зазначає, що проект скульптури розробляв народний художник України Анатолій Кущ, який дуже добре знається на цих канонах.

— Тому якісь випадкові помилки та погрішності виключені. А якщо навколо архістратига стоїть політиканство нинішньої міської влади, то це — інша річ. Я вважаю, що з пам"яті киян нелегко витравити добрі діяння попередньої мерії. А нинішній мерії раджу зробити щось своє, а не нищити вже зроблене, — каже Омельченко.

"ГПУ" писала на минулому тижні, що мер Леонід Черновецький та його заступник Віталій Журавський висловились за те, щоб замінити скульптуру архістратига Михаїла, яка встановлена на Лядських воротах на майдані Незалежності. Першим цю думку висловив намісник Києво-Печерської лаври Павло.

Зараз ви читаєте новину «Архістратиг відповідає канонам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі