середа, 30 липня 2008 18:21

Андрія Карпенка вдарили 27 тисяч вольт

Автор: фото: Олександр КУЦИЙ
  Медсестра Любов Дреля, 24 роки, біля непритомного 12-річного школяра Андрія Карпенка. Хлопець лежить у ізоляторі шокової реанімації, куди кладуть людей із найважчими опіками
Медсестра Любов Дреля, 24 роки, біля непритомного 12-річного школяра Андрія Карпенка. Хлопець лежить у ізоляторі шокової реанімації, куди кладуть людей із найважчими опіками

Семеро донорів-чоловіків прийшли вчорашнього ранку до міської опікової лікарні N2 на вул. Краківській. Вони здавали кров Андрієві Карпенку, 12 років.

У понеділок увечері Андрій з двома ровесниками повертався з лісу додому, в село Чубинське неподалік Борисполя. Хлопці вийшли лісовою стежкою до залізниці поблизу станції Бортничі, де стояли цистерни з дизельним пальним і бензином. Двоє друзів перелізли під ними. Андрій захотів вилізти на цистерну.

— Судячи з усього, хлопець не торкався високовольтного кабелю. Піднявшись на цистерну, Андрій потрапив у полярну зону лінії електропередач. Там його пробило струмом. Через хлопця пройшла напруга в 27 тисяч вольт. Це важка, високовольтна електротравма. Опік полум"ям вольтової дуги вразив шкіру на сідницях, спині, руках і ногах. Згоріли  футболка й шорти до колін, які були на ньому. Коли хлопця привезли в лікарню, на ньому  були тільки сандалі, — розповідає "ГПУ" лікар Віталій Соболь, 54 роки. Нині чоловік завідує шоковою реанімацією опікової лікарні.

Після удару струмом Андрій упав із цистерни на землю, отримав струс мозку.  Ймовірно є розриви в селезінці та печінці. У лікарні кажуть, серце в хлопця працює стабільно. Його стан оцінюють як тяжкий.

Лікарі зазначають, що зрізатимуть шкіру в місцях глибоких опіків, аби наростити нову. Скільки Андрієві робитимуть операцій, точно поки що невідомо. Напевне, не менш, аніж півсотні. Загалом струм обпік 60% шкіри хлопця. Нині він у стані опікового шоку.

— Хлопцю терміново потрібна донорська кров. Щодоби Андрію потрібно здати дві літри крові. Для цього потрібно мінімум шість донорів. Половина опіків на шкірі — дуже глибокі, — каже "ГПУ" головлікар Анатолій Воронін.

Валентина Карпенко, мати Андрія, щопівгодини піднімається до приймальні шокової реанімації. Поруч донька, сестра Андрія. Їй на вигляд років 15. Піднявшись на другий поверх, Валентина щоразу питає в медсестри Тетяни Прокопенко, як почувається син. Жінка бідкається, що не має можливості здати Андрієві 2 л крові.

Лікарі кажуть, Валентина розведена, дітей виховує сама.

Зараз ви читаєте новину «Андрія Карпенка вдарили 27 тисяч вольт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі