вівторок, 20 травня 2008 07:08

Активісти захищали Аскольдову могилу

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Ініціатори акції Артем Чапай (ліворуч) та Ігор Луценко на 30-метровій висоті будівельного крана. Чоловіки мали із собою альпіністське спорядження. Планували зависнути на вірьовках, якби їх знімали з висоти силою
Ініціатори акції Артем Чапай (ліворуч) та Ігор Луценко на 30-метровій висоті будівельного крана. Чоловіки мали із собою альпіністське спорядження. Планували зависнути на вірьовках, якби їх знімали з висоти силою

Вісім із половиною год. провели на будівельному крані четверо активістів громадської ініціативи "Збережи старий Київ". У четвер, 15 травня, вони проникли на територію будівництва висотки поблизу Аскольдової могили на Печерську. Піднявшись на 30-метрову висоту, вивісили плакат "Ні —  висотці!". Робіт на майданчику в цей час не припиняли. Працювали всі агрегати, крім крана.

До воріт прийшли кілька десятків жителів столиці — підтримати активістів.

— Дозвіл на цей дім видавав ще Омельченко. Якщо дивитися з лівобережжя, то на цьому місці — зелена живописна зона. Якщо збудують 18-поверхового монстра, то вигляд Києва буде просто жахливий! Розумію, що на цю землю завжди претендуватимуть. Але якщо вже купили ділянку, то хоч збудуйте щось толкове й невелике! — вважає місцева жителька Світлана Дякович, 35 років.

Андрій Гуцал, гендиректор "К.А.Н.-Девелопмент", компанії-забудовника, виправляє. Каже, житловий комплекс матиме 12 поверхів.

— Сегодня у нас ЧП на стройке. Такого еще не было! У нас тут все законно. Даже не знаю, почему они там, — вказує в бік стріли крана, на якій сидять четверо. — Из-за этих людей мы несем убытки.

На Аскольдову могилу приїхав радник мера Казбек Бектурсунов. Каже, міський голова припинить забудову, якщо знайдуть порушення.

О п"ятій вечора активісти спускаються. Їх відводять убік міліціонери. За півгодини вони виходять із території, просять у киян мінералки.

— Ми відмовилися давати свідчення згідно із 63-ю статтею Конституції. Тому міліція переписала наші дані й усіх відпустила, — пояснює активіст Ігор Луценко, 29 років. Каже, протягом усього часу хотілося пити.

— Це третя за рахунком акція проти будівництва. Але на попередні не звертали уваги, — зауважує  Артем Чапай, 26 років.

Поряд розташовані Аскольдова могила та пам"ятник Андрію Первозванному.

Зараз ви читаєте новину «Активісти захищали Аскольдову могилу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі