четвер, 30 травня 2019 19:45

Як виглядатиме Центральний гастроном Києва після реставрації
5

Містобудівна рада Києва схвалила проект реставрації будівлі Центрального гастроному, яка згоріла влітку 2017 року.

Її відновлять за задумом архітектурного бюро Viharev architects & engineers. Раніше вони реставрували будинок купця Новікова на Подолі.

Архітектори кажуть, що головна мета будь-якої реставрації — зберегти історичнц достовірність будинку. Це має відбутися з "мінімальним втручанням".

Так, у відновленому гастрономі залишаться три оригінальні поверхи. Робити будівлю вищою не стануть, адже таким був проект київським архітектора Володимира Ніколаєва. Перероблювати оздоблення фасаду теж не будуть. Він був і буде мінімалістичним, з цегляним обрамленням вікон та відкритими кутовими балконами.

Натомість повністю змінять дах будинку. Замість покатої покрівлі там облаштують великий оглядовий майданчик. Власник планує, що тут працюватимуть кафе і ресторани.

Реставрують також і внутрішній простір гастроному. За словами історика Михайла Кальницького, раніше там було до 70 мебльованих кімнат. Нове ж призначення будівлі — торговельний комплекс із закладами обслуговування населення. Відтак має зникнути внутрішній двір будівлі — історично П-подібний у плані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закрили скляну ділянку "мосту Кличка"

У цьому будинку раніше жив автор розпису у Кирилівській церкві та Володимирському соборі Михайло Врубель (1888-1889), а також гетьман Павло Скоропадський (лютий-березень 1918 року). Будівля є частиною історичного кварталу Хрещатику, вцілілого після Другої світової війни. За СРСР тут розташувався Центральний гастроном, закритий на початку 2000-х років.

Центральний гастроном планують реставрувати таким чином.
Центральний гастроном планують реставрувати таким чином.
Центральний гастроном планують реставрувати таким чином.
Раніше будівля виглядала ось так.
Раніше будівля виглядала ось так.

6 вулиць Києва можуть отримати нові назви. Депутати погодили перейменування на засіданні постійної комісії КМДА з питань культури, туризму та інформаційної політики

Зараз ви читаєте новину «Як виглядатиме Центральний гастроном Києва після реставрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі