четвер, 13 травня 2021 21:05

Як реставрують аеропорт "Київ" - яскраві фото і відео
17

Міжнародний аеропорт "Київ" імені Сікорського розпочинає роботи з масштабної реконструкції аеродрому. Будівництво хочуть розпочати вже наступного року. У 2023-му для проведення робіт будуть вимушені припинити функціонування на дев'ять місяців.


Біля рецепції оновленого Терміналу "А" в аеропорту "Жуляни" зібрався натовп, людей 30. Більшість із них - журналісти. На вході всім міряють температуру.

Звичайних відвідувачів мало, а іноземні туристи в очікуванні рейсу п'ють каву та блукають коридорами. Напої та їжу у ресторанах готують на виніс через карантинні обмеження.

Журналістам пропонують пройти шлях пасажирів до літака з дотриманням усіх формальностей.

До Євро-2012 частину терміналу відреставрували

- До Євро-2012 частину терміналу відреставрували. Іншу вдалося добудувати у 2019 році, адже це був піковий рік для світової авіації, - розповідає генеральний директор Ольга Товкес. Сьогодні вона проводить екскурсію аеропортом. - Нова інфраструктура чекає на відвідувачів. Площа терміналу наразі складає 24 тисячі кв. м. Тут є 41 стійка для реєстрації пасажирів. Перший поверх - для обслуговування, другий поверх - для відльоту, третій поверх - офіс авіакомпанії.

У 2019 році остаточно реконструювали Термінал "А" Міжнародного аеропорту "Київ".
Фото: Дмитро Анохін
Першу частину робіт завершили у 2012 році до Чемпіонату Європи з футболу, що проходив у Києві.
У вестибюлі для обслуговування пасажирів пусто. Людей майже немає, адже карантин позначився на кількості авіаперевезень.
Біля місця для пакування багажу немає пасажирів. Світло повимикали - мабуть, для економії.
Security line. Тут перевіряють багаж та пасажирів на відсутність заборонених предметів. Усіх підозрілих оглядає охорона.

Пустими та напівтемними коридорами йдемо до пункту контролю. Усі речі треба скласти у пластиковий кошик та пройти повз арку для сканування. Пасажирів та багаж перевіряють на наявність заборонених предметів: ножиці, ножі, зброя тощо. Якщо прилади виявляють щось підозріле, охорона перевіряє людину ретельніше.

У залі поруч знаходиться зона прикордонного контролю. За нею - зал очікування з ресторанами, VIP-кімнатами та Duty Free - магазин безмитної торгівлі. Наразі через брак рейсів він зачинений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Машина коштує як хороший матрац на ліжко" - українка розповіла, чому всі американці мають авто

Із зали сходами спускаємося до зони обслуговування. Там чекають автобуси, якими транспортують пасажирів до літаків.

- Праворуч можна побачити Національний музей авіації, - показує Товкес дорогою. - Він входить до десятки світового рейтингу.

Біля 30-літньої злітної смуги чути систему захисту від птахів. Звуки хижаків доносяться звідусіль.

- Смугу потрібно реставрувати, адже давно не робили ремонт і досі залишилося старе покриття. Окрім цього, аеропорт буде співпрацювати із новими авіаперевізниками, - пояснює голова ради директорів аеропорту Денис Костржевський. - Будуть літати А321, які мають більші вагу, пасажиромісткість та розміри. Для цього треба подовжити смугу та укріпити основу - ґрунт, який не витримує навантаження.

Смугу планують подовжити на 460 м - до 2770 м

Смугу планують подовжити на 460 м - до 2770 м. Оновити хочуть руліжні доріжки, перони та світлосигнальне обладнання.

- Це покращить роботу та допоможе працювати в більш складних погодних умовах, - каже посміхаючись Костржевський. - Покриття смуги змінять із бетонно-асфальтового на бетонне. Таку технологію застосовують у розвинених країнах. Матеріали братимемо вітчизняні, а техніку та обладнання - закордонні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше за 35 років: ліквідатори аварії на ЧАЕС та жителі Прип'яті зустріли ніч вибуху у центрі міста

Керівництво бідкається, адже тендер на будівництво оголошуватимуть уже втретє.

- Я не можу сказати, що претендентів на участь у тендері багато, наразі ми досліджуємо ринок. Лише на проєктні роботи плануємо витратити більше 15 мільйонів гривень. Усього реалізація та будівництво може обійтися від 2,5 до 5 мільярдів гривень, - каже голова правління. - Будуть залучати комунальні кошти та приватні інвестиції.

Розглядають можливість будівництва ангарів для зберігання літаків, однак може не вистачити коштів.

Міжнародний аеропорт Київ займає територію площею 265 га. Тут функціонує одна злітно-посадкова смуга завдовжки 2310 м і шириною 45 метрів.

У 2024 році "Жуляни" святкуватимуть свій 100-річний ювілей. Реконструкцію смуги не проводили вже 30 років.

Зараз ви читаєте новину «Як реставрують аеропорт "Київ" - яскраві фото і відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі