четвер, 21 липня 2022 11:51

Як "Київська перепічка" стала легендарним фастфудом столиці – велика історія зі скандалами
11

21 липня у світі відзначають Міжнародний день нездорової їжі. Часто такі продукти дієтологи називають "пустими калоріями". Однак існує один день в році, коли у всьому світі люди дозволяють собі скуштувати нездорову їжу без докорів сумління.

Київ теж має свій фастфуд – це легендарна київська перепічка. Gazeta.ua в Міжнародний день нездорової їжі розповідає про столичний смаколик та його історію.

Хто саме став ініціатором Дня нездорової їжі поки що невідомо. Але відомо, що свято відзначають, зокрема, у всіх Сполучених Штатах Америки. Нездорова їжа увійшла до американської культури з появою упакованих страв наприкінці 1800-х років. На вулицях почали зʼявлятися різноманітні магазинчики, де продавали бургери, хот-доги, начос та інші вуличні смаколики.

Історія "Київської перепічки"

Перепічка, як вважають кияни, є ще одним символ міста, на ряду з тортом і каштанами.

Автор: Мій Київ
  Київська перепічка стала символом міста
Київська перепічка стала символом міста

Київський фастфуд почали продавати в лютому 1981 року. У столиці по вулиці Леніна 3-а, зараз це вулиця Богдана Хмельницького, через невелике віконце ларька стали подавати гарячу сосиску в тісті. Там одразу почали вишиковуватися черги туристів та киян, щоб скуштувати смачну перепічку.

Існує навіть легенда, що у 80-х роках перепічка з'явилася, як спосіб позбутися прострочених сосисок, які не встигли продати у Центральному гастрономі поблизу.

Автор: Wikipedia
  Київська перепічка стала символом міста
Київська перепічка стала символом міста

У 1981 році вартість сосиски в тісті була 22 копійки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтер'єр без ремонту та кава з полином – чим приваблюють нові кав'ярні в центрі Києва

"Перепічкою" взагалі в давнину найменували маленьку паску. Її люди залишали в церкві священнику після освячення кошиків. Або ж існує і інша версія, за якою перепічка – це коржик, який українці смажили на смальці, поколюючи тісто ножем.

Легендарна перепічка сьогодні є, по суті, звичайною сосискою в дріжджовому тісті, обсмаженою у фритюрі. Фастфуд нагадує їжу зі студентських їдалень радянських часів.

Попри все, вже 41 рік кожного дня на локації в центрі Києва продається кілька тисяч перепічок. В "Київській перепічці" продають також соки, каву, чай, колу та інші напої. За весь час існування місця там не продавали жодної іншої їжі.

"Київська перепічка" входить в список місць, обовʼязкових для відвідування в Києві. Столичний фастфуд навіть посідає в рейтингу TripАdvisor 43 місце в Києві, випередивши багато кафе та ресторанів.

Автор: Мій Київ
  Київська перепічка стала символом міста
Київська перепічка стала символом міста

Скандальна реклама перепічки

У жовтні 2017 року "Київська перепічка" потрапила в скандал.

В офіційному Instagram закладу була опублікована серія фото "Дівчина і перепічка". На деяких модель позує голою та з сосискою в тісті.

Автор: Instagram
  Київська перепічка стала символом міста
Київська перепічка стала символом міста

Але користувачі такі фото не оцінили. "Київську перепічку" навіть звинуватили в сексизмі. Проте, як з'ясувалося, заклад не мав відношення до фото з оголеною дівчиною та фастфудом.

20 липня світ відзначає Міжнародний день торта. Україна має свій знаковий десерт. Це солодкий символ столиці – "Київський торт". За свою сімдесятирічну історію став одним із найпопулярніших десертів міста і, можливо, країни.

"Київський торт" не єдиний знаковий смаколик українських міст. Про головні десерти України та їхню історію – в матеріалі Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Як "Київська перепічка" стала легендарним фастфудом столиці – велика історія зі скандалами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі