понеділок, 12 листопада 2018 18:30
Зоя Казанжи
Зоя Казанжи
Журналістка, медіа-тренер, письменниця

Не про Донецьк

Жіночий голос у слухавці запитав, коли я буду і звідки мене забрати. Перед цим я розмовляла з диспетчеркою таксі. Тому здивувалася, що треба ще раз все повторити, і трохи невдоволено сказала:

— Нехай водій мені зателефонує, і ми домовимося.

— Це я водій, — почула.

Олеся мене чекала біля виходу на Південному вокзалі. Допомогла покласти валізу в машину. І ми поїхали. Я вкотре перепросила за свій тон кілька хвилин тому.

— Не переживайте. Люди часто дивуються, що я працюю в таксі, — відповіла жінка.

Далі розказала, що любить дорогу і свою роботу. Таксі — це її основний заробіток. Має 32 роки і маленького сина. Через нього змушена працювати здебільшого ночами. Пасажири трапляються адекватні. П'яних не бере. Завжди сама дзвонить клієнту, щоб це визначити.

— А ще в моїй машині ми не розмовляємо про Донецьк. А то бачать мої номерні знаки — і починають, — додає.

Якийсь час мовчимо. Я першою порушую тишу. Не знаю, чи правильно роблю, але розповідаю про свої враження від довоєнного Донецька. Про людей, яких там зустріла. Про тих, хто звідти поїхав. І так — поки не під'їжджаємо до мого будинку. Олеся паркується й мовчить. Зненацька повертається до мене:

— Я 2010 року купила квартиру в Донецьку. До 2013-го робила ремонт. Облаштовувала так, як хотіла. Довго заробляла гроші, довго все придумувала, економила на всьому. Дуже хотіла, щоб нам з сином було зручно. А потім все кинула і поїхала. Тут орендую квартиру, заробляю гроші і нічого ні в кого не прошу. І раптом мені в моїй машині пасажири починають дорікати, що ми пустили у своє місто "русский мир". І що мені треба було там залишатися, а не їхати до Києва. У мене від такої справедливості темніє в очах. Я ходила на всі мітинги. Ми боронили своє місто, як могли. Я точно так можу сказати киянам: чому ви нас кинули? Коли переміг Майдан, у Донецьку нас почали вбивати.

Мовчимо деякий час. Вона їде далі — має наступне замовлення. Майже поруч із моїм будинком.

Зараз ви читаєте новину «Не про Донецьк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі