четвер, 13 серпня 2015 17:31

Звідки взялися слова "ровер" і "тремпель"
8

Побувавши цього літа в Запоріжжі й області, я дізнався ще одну поширену в Україні назву велосипеда - лайба. Інтернет-форуми підказують, що називають так двоколісники й у сусідніх областях. На захід від Запорізької - аж до Молдови.

З цієї нагоди пригадаємо матеріал із рубрики "Словник" журналу "Країна".


РОВЕР і ТРЕМПЕЛЬ

Нарешті тепло й багато вихідних: пора важкий одяг відправити на тремпель - і гайда на ровер. На одному слові спіткнеться галичанин, на другому - слобожанець. Бо в українській літературній мові вживаються "вішак" і "велосипед". Звідки ж узялися ті "тремпель" і "ровер" у різних кінцях України?

Автор: http://dialectstat.wikispaces.com/
  Непогана була б соціальна реклама?
Непогана була б соціальна реклама?

Rover - так називалося британське підприємство, засноване 1887 року Джоном Кемпом Старлі й Вільямом Саттоном. Англійською rover - "пірат", "бурлака", "всюдихід". Утворене від дієслова rove - "блукати", "мандрувати", "оббігати".

Фірма Rover починала бізнес із випуску велосипедів. Перший з'явився 1884-го, а перше авто марки Rover - за п'ять років. Компанія мала підрозділ Land Rover, що спеціалізувався на позашляховиках. 1948-го його керівники - брати Спенсер і Моріс Вілк - виокремили підрозділ в окрему компанію з такою назвою. А Range Rover - це її модельний ряд люксових всюдиходів. Саме із цим знаком вийшов перший у світі повнопривідний автомобіль класу люкс. Та спершу був "Безпечний велосипед Старлі", запатентований 1886-го.

Основна новинка велосипеда марки Rover - привід на заднє колесо, яке задавало тягу за допомогою педалей і ланцюга. Доти велосипеди мали величезне переднє колесо з педалями й маленьке заднє. Фірма Rover їх "зрівняла" - зробила однакові за розміром. Їздити на такому велосипеді стало значно безпечніше й зручніше. Тож під кінець XIX ст. на "ровери" масово сіли діти й жінки по всій Європі. Відтоді у Галичині, Буковині та на Закарпатті, що до 1918-го входили до Австро-Угорської імперії, ровером називають будь-який велосипед. А в польській і білоруській це слово стало літературним - rower і "ровар" відповідно.

Слово "велосипед", що ввійшло в українську літературну мову, - французького походження: від velocipede. Первинно ж складене з латинських velox - "швидкий", і pedes - "ноги". "Швидконіг", якщо перекласти дослівно. Англійською велосипед - bicycle - "двоколісник".

Автор: http://dialectstat.wikispaces.com/
  Так по-різному його називають. І це ще тільки на заході...
Так по-різному його називають. І це ще тільки на заході...

Жартівливу пісню "Всі на ровер!" присвятив цьому транспорту український бард Тризубий Стас (1948-2007):

Іду додому, на шостий поверх
на вулиці Бандери в Чернівцях.
Тягну на плечах спортовий ровер
і вішаю його на цвях.
А рано вранці педалі тисну,
і весело на серці мені.
Люблю машину мою желізну,
хоч дупа їде, ноги - ні.
Гей, роверисте,
давай, ногами крути!
Екологічно чиста
Істота є ти...

Автор: Володимир Казаневський
  Ровер.
Ровер.

Понад мільярд велосипедів нині в ужитку на планеті. Це найпоширеніший засіб пересування. 2005-го у Великій Британії проводили опитування громадської думки: який найвизначніший технічний винахід від 1800 року? Перше місце посів велосипед. Він здобув більше голосів, ніж усі інші винаходи разом узяті.

Спортивний велосипед "Еней" розробили на АНТК ім. Антонова. Його "родзинка" - нестандартна Г-подібна форма рами. 1996 року в одній із  трекових дисциплін - гонці з переслідуванням - на світовій першості в Бордо четверо українців на "Енеях" завоювали золото. Після того, як до виробника почали звертатися тренери й спортсмени з різних країн, Міжнародна велоспілка UCI заборонила використовувати на змаганнях велосипеди з будь-якими рамами, крім трикутних.

  Розробка АНТК ім. Антонова приносила спортсменам світову першість, поки не стала заборонена
Розробка АНТК ім. Антонова приносила спортсменам світову першість, поки не стала заборонена

- Міжнародна федерація відстоює інтереси передових велобудівельних фірм, які її й утримують. І це не тільки моє переконання, - прокоментував 2009-го це рішення розробник моделі Сергій Нитка.

"Вигадувати велосипед", - гаяти час і зусилля на обмірковування чогось уже придуманого й добре відомого. У Львові, відповідно, кажуть "вигадувати ровер". Цей вислів обіграли в пісні "Вода" музиканти гурту "Танок на майдані Конґо", харків'яни: "Не вигадавши ровера, нікому не побудувати шлях. Цей цвях тримає дах".

Коли ж хтось далі марудиться з уже зробленим, на заході України кажуть: "Лишися того ровера".

Автор: http://dialectstat.wikispaces.com/
  А в вас як кажуть?
А в вас як кажуть?
"Наколесництво" - так називали велоспорт до 1939-го в Галичині. Цей термін на початку ХХ ст. запровадив педагог і основоположник спортивного руху в краї Іван Боберський. Завдяки йому пішли в обіг також терміни "лещатарство" - лижний спорт, "сітківка" - волейбол, "гаківка" - хокей.

"Комп'ютери - велосипеди нашої свідомості", - сказав Стів Джобс, засновник комп'ютерної компанії Aple.

 

Тремпель - так на сході України називають вішак типу "плечики". Переважно - на історичній Слобожанщині, яка охоплює сучасну Харківщину, південну Сумщину та північні Донеччину й Луганщину. А також населену українцями, але прикраяну до Росії західну Білгородщину.

Автор: http://dialectstat.wikispaces.com/
  Таку соціальну рекламу запропонував укладач діалектів
Таку соціальну рекламу запропонував укладач діалектів

"Жителі Білгородської області називають вішак для одягу саме "тремпель" і не інакше. Людину, яка називає його по-іншому, вважають приїжджою навіть без перевірки паспортних даних", - писав 2007 року на мовному інтернет-форумі дописувач із російського обласного центру Білгород.

Автор: http://dialectstat.wikispaces.com/
  Хто знає таке слово?
Хто знає таке слово?

Історія слова почалася з кравця на прізвище Тремпель. Нібито десь на зламі XIX-XX ст. у Харкові на вул. Плеханівській він заклав майстерню з пошиття верхнього одягу. Щоб вирізнитися серед конкурентів, продавав плащі, піджаки та шуби разом із вішаками. І ставив на ньому "фірмовий знак" - своє прізвище. Як результат, вішаки-плечики в Харківській губернії - а вона була куди ширша за теперішню Харківську область - стали називати тремпелями.

"Місто, в якому кажуть "тремпель", - назвала свою розвідку Ірина Журавльова, директор бібліотеки Харківського університету ім. Каразина. Передивилася архівні документи, газети й довідники, але не знайшла реклам фірми "Тремпель". І в жодному музеї нема експонатів-тремпелів зі згаданим логотипом. Тож історія із кравцем Тремпелем може бути легендою.

Вішак-плечики винайшов 1903 року американець Альберт Паркгауз, працівник дротового заводу "Тімберлейк" у місті Джексон, штаті Мічиган. Колеги постійно скаржилися, що їм не вистачає гачків для своїх пальт. Паркгаус узяв два дротяні овали, розмістив один навпроти одного, а їхні верхівки з'єднав у гак.

Вішак у США є символом незаконних абортів, бо небажану вагітність часто в домашніх умовах раніше переривали його гачком.

Тремпель - не всякий вішак, а лише той, краї якого з'єднані горизонтальною планкою, стверджують у Луганську. Ідеться про перетинку для штанів. До слова: у німецькій було слово Тrempel або Drempel - допоміжна опора в будинку - додаткова стіна між верхнім поверхом і дахом.

"Тремпель. Актуальный украинский гламур", - називалася виставка в Харкові у квітні 2007 року. Її гасло: порівняння "висить, як на тремпелі" - коли одяг на комусь обвисає або завеликий - треба заслужити.

Вішак-тремпель є знаком створеного в грудні 2005-го "Харківського театрального центру". Він об'єднує десять недержавних гуртків. Мета центру - зусиллями митців, комерційних і громадських організацій повернути Харкову статус культурної столиці.

"Люди, які знають слово "тремпель", - у цій спільноті в соціальній мережі "ВКонтакте" зареєструвалися 64 особи. "Звичне для харківської говірки слово "тремпель" завойовує простори України, ближнього й дальнього зарубіжжя, - задекларовано на початку сторінки. - М'яке й аморфне слово "плечики" поступово замінюється конкретним й енергетично зарядженим "тремпелем". Успіх бренду "тремпель" - це особлива й найбільш улюблена легенда кравецької справи в Харкові".

Одна з учасниць спільноти написала: "Хороше слівце, обожнюю ним іногородніх знайомих підколювати".

Автор: Володимир Казаневський
  Тремпель
Тремпель
Зараз ви читаєте новину «Звідки взялися слова "ровер" і "тремпель"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі