середа, 28 жовтня 2020 10:21

Українській мові надали новий статус

Українській мові надали новий статус
31 рік тому Верховна Рада України прийняла Закон про мови в УРСР Фото: past.kiev.ua

Верховна Рада ухвалила Закон "Про мови в Українській РСР" 28 жовтня 1989 року. Українська мова вперше отримала статус державної.

Потреба у законі виникла через тотальну русифікацію, що тягнулася ще з періоду згортання українізації 1930-х років. Ініціатива його прийняття належала представникам культури та письменникам. Проєкт закону схвалили на установчих зборах Товариства української мови імені Тараса Шевченка, а доопрацювали у Верховній Раді.

У ст. 2 і 3 закону йшлося, що "Українська РСР забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя". При цьому країна мала створити необхідні умови для розвитку і використання мов інших національностей. Мовами міжнаціонального спілкування в Українській РСР визнавалися українська, російська та інші, які саме, не зазначалося.

Державні акти мали приймати українською мовою, а оприлюднювати ще й російською. Офіційні документи, зокрема паспорт, виконувалися двома мовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому українець у великому місті переходив на російську

Регулював закон і сфери освіти, науки, культури, юриспруденції тощо. Так навчання та виховна робота мали вестись українською мовою, утім вивчення російської було обов'язковим. Зберігався і вільний вибір мови навчання. Науковці мали право оформлювати свої роботи українською чи російською мовами, за бажанням. У культурі панівне положення зберігали обидві мови, однак держава мала забезпечити розвиток україномовного кіно і театрального мистецтва.

Мовою офіційних ЗМІ могла бути як українська, так і мови інших національностей. У сфері обслуговування споживачі могли вільно користуватися мовою, прийнятною для себе.

Попри збереження у державі значної ролі російської мови, закон став першим вагомим здобутком національно-демократичних сил на шляху до незалежності. Пізніше на його підставі склали державну програму розвитку мови на період до 2000 року. Утвердження української мало відбуватися у регіонах поетапно.

Закон діяв понад 20 років. Його змінив 2012 року антиукраїнський закон "Про засади державної мовної політики", відомий як Ківалова-Колісниченка.

Центральна Рада оголосила українську мовою діловодства УНР 23 березня 1918-го. В основу частково взяла правопис, укладений мовознавцем Іваном Огієнком для школярів.

Ще на початку революції 1917 року новоспечена влада не вбачала необхідності у мовному нормуванні. Офіційні документи видавала українською, поруч із якою вільно існували російська, польська, ідиш та інші мови нацменшин. Обмежувати їх представників у мовному питанні не збиралася.

Наприкінці року розпочалася перша радянсько-українська війна, і питання мови стало вкрай важливим для перемоги.

Зараз ви читаєте новину «Українській мові надали новий статус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі