вівторок, 07 квітня 2015 16:21

Україномовний довоєнний Харків у фотографіях
11

Фото: Чиста мова

"Українські вивіски у довоєнному Харкові. Любо глянути..." - із такими словами профіль "Чиста мова" в мережі Facebook виклав десяток чорно-білих світлин Харкова майже столітньої давності. Особливо "любо глянути" тепер, коли й самі харків'яни іронічно називають своє місто "ватною столицею".

На першому фото видно афішу виступу народженого в Україні європейського оперного співака Ореста Руснака.

Символічно, що деякі написи тоді були здійснені правописом, який тепер називають "харківським". Наприклад: "Клюб робітників зв'язку".

В коментарях читачі завели мову про те, в який спосіб Харків робився російським. Хтось виклав фото померлих з голоду на тротуарах, датоване 1933 роком, хтось кинув цитату з трагікомедії Миколи Куліша "Мина Мазайло", в якій автор описав трагічне становище зацькованого українського народу та його мови наприкінці 20-их років:

"Не бачили, не читали? "Харків" - написано. Тільки що під'їхали до вокзалу, дивлюсь - отакими великими літерами: "Харків". Дивлюсь - не "Харьков", а "Харків"! Нащо, питаюсь, навіщо ви нам іспортілі город?", - такими словами персонаж - українка тьотя Мотя - реагує на оголошений у Радянському Союзі курс на українізацію.

Раніше блогер зібрав фотосвідчення україномовного радянського Слов'янська на Донеччині.

Зараз ви читаєте новину «Україномовний довоєнний Харків у фотографіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі